Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследване: Корпорацията "Вагнер" или как лондонски адвокати защитават Пригожин

26 юни 2023, 21:00 часа • 14910 прочитания

През април 2020 г. товарен самолет излетя от летище Жуковски край Москва, пътуващ за Хартум. Според документите на борда на самолета имало 28 000 килограма сладки меденки, които са доставени в суданската столица от малко известната компания RN-Trading, регистрирана в Санкт Петербург. Тогава никой не обърнал внимание на този полет. Пратката е изпратена от името на кетъринг предприемача Евгений Пригожин, подкрепян от Кремъл, преминал пътя от бивш затворник до основател на частна военна компания, продаваща услугите си на диктатори по целия свят.

Основателят на "Вагнер" обяви в края на миналата седмица "поход за справедливост" към Москва, който впоследствие бе спрян на по-малко от 200 км от столицата, след като основателят на частната армия Евгений Пригожин прие предложението на президента на Беларус за спиране на настъплението и за предприемане на мерки за деескалация. Паравоенната група, известна като, участва във военни операции в Близкия изток и Африка, като неофициален инструмент на външната политика на Кремъл, въпреки че Пригожин няколко години отричаше съществуването на групата. 

Пригожин беше възнаграден с цяла поредица от отстъпки и индулгенции, свързани предимно с добива на природни ресурси. Всъщност той управляваше мултинационална минна компания, която според правителството на САЩ добива злато, диаманти, петрол и дървен материал в Сирия, Судан и Централноафриканската република.

Дейностите му превърнаха Пригожин в най-санкционирания човек в света и през последните 5 години западните правителства се бореха да закрият компаниите му.

Човек под толкова голям натиск има нужда от добър адвокат.

Разследване на Financial Times, базирано на изтекли имейли и документи, както и корпоративни документи, лицензи за износ и материали от интервюта, показа как Пригожин използва водещи корпоративни адвокати по света, за да се противопостави на западните правителства.

След като поверява управлението на бизнеса на фирма в Москва, той създава серия от подставени компании, които позволяват на неговите наемници да провеждат операции в Африка и Сирия. Документи, видени от репортерите на Financial Times, рисуват безпрецедентна картина на бизнес операциите на „Вагнер”, разкривайки редица свързани с Пригожин компании, като RN Trading, които досега са успели да работят, без да бъдат засегнати от санкции.

Междувременно той наема уважавани адвокати в Лондон и Вашингтон, измисля сложни лъжи за своята невинност и съди журналисти, които пишат за дейността му. В един случай неговите адвокати дори получиха специално разрешение от правителството на Обединеното кралство да представляват Пригожин в дело за клевета.

Откакто Путин започна конфликта в Украйна, западните правителства наложиха широки санкции на много олигарси и други, близки до руския лидер. Сред хората, които Западът се опита да изолира и остави без работа, Пригожин заема особено място.

Във всяка нова военна зона, където се появиха наемниците на „Вагнер”, скоро започнаха да се чуват твърдения за нарушения на човешките права, включително съобщения за екзекуции, изтезания, изнасилвания и убийства на журналисти. Белият дом заяви, че се подготвя да признае ЧВК "Вагнер" за "транснационална престъпна организация" и да й наложи допълнителни санкции.

Документите, видени от репортерите на Financial Times, повдигат и етични въпроси относно дейността на адвокатските кантори, представляващи интересите на Пригожин. Някои юристи подчертават, че правната система се основава на принципа, че всеки има право на представителство. Междувременно критиците твърдят, че в крайна сметка адвокатите са представлявали интересите на мафиот, който се е опитал да използва западните съдилища като инструмент за асиметрична война, действайки от името на руската държава. Още: Оценки: Пригожин притежава империя - войски в 31 държави и милиони зад гърба си

"Проект Шекспир"

През април 2018 г. мъж на име Евгений Бурлеев изпрати имейл до Павел Карпунин, партньор в Capital Legal Services (CLS), една от водещите юридически кантори в Русия. Писмото от Бурлеев е пренасочено към ИТ отдела на фирмата.

„Всичко е готово от моя страна", отговори ИТ служителят. „Сървърът е настроен." Работата, извършена от CLS, беше под кодовото име „Проект Шекспир“ и нейните служители знаеха, че изисква най-голямо внимание.

Шеф на Бурлеев беше Пригожин, а „Проектът Шекспир” имаше много специфична задача. Беше организирана правна кампания, координирана от CLS, за да помогне на Пригожин да се справи с лавината от западни санкции, наложени на руския бизнесмен много преди началото на конфликта в Украйна. Карпунин, партньор на CLS, нарича Пригожин свой „любим клиент“.

Пригожин започва кариерата си, продавайки хот-дог по улиците на Санкт Петербург през 90-те години. Скоро компанията му "Конкорд Кетъринг" започна да печели изгодни държавни поръчки. След това той преминава от кетъринга към набирането на бойци. През 2014 г. е основана ЧВК "Вагнер", която бързо започва да придобива международна известност.

Следователи на ООН са документирали участието на Вагнер в нарушения на човешките права в Централноафриканската република - включително изтезания, изчезвания, линчувания, екзекуции и изнасилвания. През юни 2019 г. судански паравоенни формирования, обучени от наемници на Вагнер, убиха повече от 100 протестиращи в столицата Хартум.

През 2018 г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини Пригожин във финансиране на така наречените „фабрики за тролове“, които бяха използвани за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

В допълнение, западните правителства насочиха вниманието си към компании, свързани с Пригожин, които получиха много ценни привилегии в замяна на военната подкрепа, предоставена от Русия.

През април 2020 г. Министерството на финансите на САЩ, което вече санкционира компания, собственост на Пригожин през 2018 г., която е получила договор за добив на петрол в Сирия, реши да затвори неговата африканска мрежа. Съединените щати наложиха санкции на суданската златодобивна компания Meroe Gold. Вашингтон каза, че компанията е била „собственост и контролирана“ от Пригожин и е служила като „фронт за силите на „Вагнер”, действащи в Судан“, които нарича „прокси сили на руското министерство на отбраната“.

През февруари 2020 г. адвокатите на CLS започнаха работа с руската компания RN-Trading. Тази компания няма видими връзки с Пригожин нито чрез акционери, нито чрез директори, а формално целта на дейността й е участие в различни дейности, включително добив на нефт извън Русия. В платежните документи на CLS обаче тази компания е посочена като част от групата компании Concord на Пригожин.

RN-Trading оставя след себе си следа, която води до фирмите на Пригожин под санкции. Според руските митници голяма пратка стоки с надпис „натруфен“, изпратена до Судан от RN-Trading на 30 април 2020 г., е била адресирана до Meroe For Agricultural & Animal Production, която има подобно име и адрес като златодобивната компания Meroe.

Невъзможно е да се установи дали партидата от 2020 г. наистина съдържа само меденки.

Миналата година CNN съобщи, че судански служители са инспектирали самолет за Русия в Хартум и са открили злато в кутии с надпис „натруфен“.

Имейлите на CLS също съдържат информация за други компании, които изглежда са част от Concord. CLS извършва правна работа за компания, наречена Profit Group, която е посочена в платежните документи като част от Concord и чиито бизнес дейности включват, наред с други неща, петролни и минни операции в чужбина.

CLS също е работила за компания, наречена Astrea, която според документите на адвокатската кантора е собственост на Пригожин. Компанията има същия руски директор като Velada, която получи разрешение от сирийския президент Асад да проучва петрол и газ. През 2022 г. правителството на Обединеното кралство санкционира Velada за връзката й с Пригожин.

Нито една от тези компании, установени от Financial Times, не е под санкциите на Запада и няма официални доказателства, че са контролирани от Пригожин.

През април, т.е. в самото начало на инвазията в Украйна, компания на Пригожин изпрати партида трактори през пристанището Дуала на своята дърводобивна компания в Централноафриканската република. Още: Украински успехи в Запорожието, Бахмут и Херсон. Какви са версиите за сделката с Пригожин? (ВИДЕА)

„Отстоявайте ценностите си“

CLS възложи на редица добре известни адвокати в Лондон и Вашингтон да работят по дела, в които те настояваха, че всяка предполагаема връзка между Пригожин и наемниците е лъжа. В компанията CLS тази област на работа за Пригожин се нарича "Проект Хамлет".

Водещи адвокатски кантори бяха готови да сътрудничат на CLS от името на Пригожин. През юни 2020 г. един от партньорите на международната правна кантора Reed Smith написа писмо, за да поздрави Владислав Забродин, управляващ партньор на CLS, за успеха на съвместната им работа: те успяха да спрат опита на Министерството на правосъдието на САЩ да преследва Пригожин за намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

Няколко месеца по-късно, през октомври 2020 г., Европейският съюз наложи санкции срещу Пригожин за неговите „тесни връзки, включително финансови, с частната военна компания „Вагнер.“ Представители на CLS се обърнаха към Мартин Люис, адвокат на лондонската компания Phillips Lewis Smith, за да се опита да оспори решението.

Въпреки това, за да постигне премахване на санкциите срещу своя клиент, CLS също трябваше да докаже, че все по-подробните съобщения на руски и западни медии за дейността на наемниците на Пригожин по света са неверни.

През 2021 г. адвокатите на CLS се свързаха с Роджър Герсън, известен адвокат в Лондон, който представляваше високопоставени руски клиенти. Той беше помолен да започне дело за клевета срещу Елиът Хигинс, основател на Bellingcat, разследващо онлайн издание, което публикува много статии за Пригожин.

Чрез дъщерно дружество на Discreet Law Герсън заведе дело за клевета срещу Хигинс, твърдейки, че британския журналист е оклеветил Пригожин, свързвайки го с дейността на „Вагнер” и убийството на трима руски журналисти в Централноафриканската република. CLS също възнамеряваше да заведе дело срещу BBC, но след това се отказа.

В самия край на 2021 г., когато делото за клевета вече се разглеждаше, Карпунин подготви новогодишен подарък за Пригожин. Вътре в пакета имаше малка прозрачна коледна играчка, пълна с изкуствен сняг, чифт чорапи и бележка с надпис: „Отстоявайте ценностите си“.

„Представлявам частна военна компания“

Подобна арогантност се запази до началото на руската инвазия в Украйна. Изправени пред международното осъждане на действията на Путин, западните адвокати, работещи за Пригожин, започнаха да отстъпват. През март Discreet Law, която съди Хигинс, официално подаде искане за прекратяване на партньорството си с Пригожин. Той излезе с гневно изявление, в което твърди, че е невинен и, след като загуби възможността да получи правно представителство, обвини Обединеното кралство в русофобия.

През май група юристи, базирани в Лондон, бяха натоварени да подготвят информация за парламентарната комисия в Обединеното кралство относно това дали английският закон за клеветата се нуждае от спешна реформа, за да се предотвратят злоупотреби от руски олигарси, които се опитват да спрат публикуването на доклади за тяхното богатство и дейности.

Член на комисията беше и Джъстин Ръшбрук, един от водещите британски адвокати, който представляваше Пригожин в делото му срещу Хигинс. Той каза на депутатите, че злоупотребата със закона за клеветата е малко вероятна, защото „за да направи това, ищецът по същество ще трябва да основава своя случай на лъжи“.

Четири месеца по-късно в интернет се появи видео, показващо клекнал плешив мъж, който се обръща към затворници в руски затвор. „Аз представлявам частна военна компания", казва той на затворниците в черни униформи, които го заобикалят. „Сигурно сте чували за Вагнер?" Това беше Евгений Пригожин, човек, който през предходните 4 години беше използвал всички налични законови средства, за да скрие участието си в дейността на компанията.

Няколко дни след публикуването на това видео Пригожин направи още едно шокиращо изявление: той призна, че именно той е създал ЧВК. „На 1 май 2014 г. се роди група патриоти, която по-късно придоби името БТГ Вагнер“, каза той. По-късно той също призна, че се е опитал да се намеси в президентските избори в САЩ. ISW: Походът на Пригожин към Москва разкри липсата на резерви в руския тил

Всъщност той публично призна, че делата, заведени от негово име в Обединеното кралство и САЩ, се основават на лъжи. През ноември 2014 г. Пригожин най-накрая свали маската на преструвката: той откри в Санкт Петербург многоетажен щаб на ЧВК Вагнер със стъклена фасада и логото на тази организация.

„Ясно е, че това беше акт на отмъщение от страна на Пригожин", каза Хигинс по делото за клевета, заведено срещу него. „Той беше освободен от санкции, за да ме съди, и намирам това обстоятелство за особено депресиращо. Това беше явна злоупотреба с английската правосъдна система." Според Хигинс той е бил принуден да похарчи £70 000 за защита, които няма да може да си върне.

Според партньора на CLS Павел Карпунин, той не може да коментира подробности за работата с клиенти, които са поверителни. Но той добави, че фирмата му е била "шокирана", когато Пригожин признал, че е създал „Вагнер”. Според него адвокатът е "неутрална страна", която трябва да защитава позицията на клиента по професионален начин.

Джъстин Ръшбрук отказа коментар. Всички лондонски адвокати на Пригожин престанаха да го представляват много преди той да признае създаването на ЧВК Вагнер.

Според Мартин Луис от Phillips Lewis Smith, санкционираните лица трябва да имат право да се защитават в съответствие с върховенството на закона.

Междувременно Юри, адвокатът, който защитаваше Хигинс, остава силно критичен. "Пригожин, човекът, чиято организация уби журналисти, се опита да използва английските съдилища, за да заглуши и сплаши свободната ни преса. Неговите адвокати улесниха това", каза той. "То е позор и е дълбоко тревожно."

Автор: Майлс Джонсън

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес