Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предстои най-голямата хуманитарна криза за XXI век

08 юни 2019, 09:00 часа • 6957 прочитания

На територията на сирийската провинция Идлиб, контролирана от опозицията, живеят около три милиона души. Сред тях, по данни на ООН, около един милион са деца и още толкова хора, избягали от други региони на страната. В продължение на няколко седмици руските и сирийските ВВС всеки ден бомбардират тази провинция, разположена в северо-западната част на Сирия.Това пише в своя статия германското издание Der Spiegel.

Докато в Европа мнозина са уверени, че войната в Сирия е към края си, ръководителят на хуманитарното управление на ООН Марк Лоукок очаква влошаване на положението в страната. "В Идлиб може да се развие най-страшната хуманитарна катастрофа на века", казва той, като сравнява последиците ѝ с цунамито от 2004 година в Азия и сушата в Сомалия от 2011 година. В двата случая около 250 хил. души загубиха живота си.

Три милиона души в Идлиб са в капан и нямат възможност да избягат, тъй като Турция е блокирала границата си. Ако сирийската армия и нейните съюзници продължат настъплението в Идлиб, то броят на жертвите може да превиши този от предишни хуманитарни катастрофи, случили се през XXI век, предупреждава Лоукок. Според 56-годишният британец проблемът не може да бъде решен приемането на още бежанци от страна на Турция. Решението е да спрат бомбардировките.

В момента ситуацията е ужасяваща. Над 300 хил. души са се преместили в пределите на провинцията на север. На територията на Идлиб са разрушени около 50 болници и други здравни учреждения. Част от тях са затворили доброволно от страх да не бъдат обект на обстрел. Хуманитарното управление на ООН, възглавявано от Лоукок съобщи на страните в конфликта координатите на много от тези болници. Самият Лоукок изпитва "много, много голяма загриженост" по повод бомбардировките.

По думите му само онези, които са издавали заповеди могат да кажат дали болниците са били обект на бомбардировки. В момента се провеждат консултации със собствениците на болници за това има ли смисъл в бъдеще да се съобщават GPS-координатите на гражданските обекти на сирийското и руското ръководство.

Режимът на диктатора Башар Асад оправдава действията си с присъствието на ислямски терористи в Идлиб. В същото време не може да има оправдание за масови бомбардировки на цялата провинция. "На един терорист се падат сто цивилни граждани", уточнява Лоукок.

По думите му Европа ще се отрезви, когато от Идлиб тръгна стотици хиляди нови бежанци. "През 2015 година в Европа дойдоха милион сирийци. А какво, според ЕС, трябва да направят три милиона души в Идлиб? Трябва да решим проблема там, където той започва", смята още Лоукок.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес