Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Freedom House: Списъкът в Сърбия оставя впечатление за открито нападение срещу критиката

31 юли 2020, 11:15 часа • 2740 прочитания

Freedom House изразява дълбока загриженост от случващото се в Сърбия, особено от преследването на независими медии и неправителствени организации, заяви програмният директор на организацията за Европа и Евразия София Орлоски.

За радио „Гласът на Америка” тя уточни, че изявлението е по повод искането за проверка на транзакциите на конкретни журналисти, неправителствени организации и граждански сдружения.

БГНЕС припомня, че Службата за борба с прането на пари към Министерството на финансите на Сърбия започна финансова проверка на 20 журналисти и 37 неправителствени организации. Банките са помолени да изпратят справка за всичките им транзакции през предходната година. В искането се посочва, че данните са необходими, за да се определи дали организациите и лицата от списъка имат нещо общо с финансирането на тероризма или прането на пари.

Тъй като обявеният списък включва имената на добре известни и уважавани разследващи медии, организации за защита на човешките права, журналисти и активисти, се създава впечатлението за открито и системно нападение върху критиката, вместо за разследване на конкретен случай, заяви Орлоски.

Според нея, „обвиненията в пране на пари или тероризъм срещу неправителствени организации и критици на правителството не са нещо ново”.

Това е нормално поведение за евроазиатските тоталитарни държави, които се опитват да „затворят устата” на независимите наблюдатели и опоненти. Сръбските власти уж започнаха разследване срещу групи и отделни лица, които открито говорят за широко разпространение на корупцията сред правителствените представители и критикуват изоставането на Сърбия в областта на човешките права, смята Орлоски.

Това е знак, че управляващите са готови да злоупотребят с прозрачността, за да постигнат определени политически цели.

Представителят на Freedom House предупреди властите в Сърбия незабавно да спрат атаките. Силен неправителствен сектор може да бъде важен партньор за подобряване на върховенството и спазването на основните свободи. Вместо заплахи, властите трябва да участват в открит диалог, подчерта Орлоски.

Неправителствената организация, която се занимава с проучване и защита на демокрацията, политическите свободи и човешките права, написа в последния си доклад, че Сърбия и Черна гора не са демократични държави, а попадат в категорията на страни в преход или хибриден режим.

Правителството на Сърбия изпрати писмо, в което оспори заключенията в доклада, но Freedom House отговори, че застава твърдо зад тях.

Вижте още:

Сърбия проверява журналисти и граждански сдружения за пране на пари

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес