Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евроизборите: има ли лекарство срещу троловете?

22 май 2019, 11:30 часа • 3358 прочитания

Изборите за Европейски парламент не са само борба на кандидати и партии, но и на факти, които трябва да се противопоставят на дезинформацията и фалшивите новини. Какво може да направи Европейският съюз за тази цел?

ЕС твърде късно осъзна, че Москва може да се опита да повлияе върху изборните резултати и да извърши манипулации по време на предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат от 23 до 26 май. Преди година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че процесът на гласуване трябва да отговаря на съвременната епоха на цифровизация, за да се защити европейската демокрация. Два месеца по-късно Съветът на ЕС одобри план, който ще помага за противопоставянето на дезинформация чрез мониторинг, комуникации и система за предупреждение, действаща извън границите на ЕС. Според него, Facebook, Google и Twitter ще участват в осъществяването на това начинание. Те вече се съгласиха да заличават фалшивите потребителски акаунти и да проверяват постовете за лъжлива информация. Ако интернет концерните не се бяха съгласили да правят това доброволно, ЕС може да ги задължи да предприемат тези стъпки.

Осъществим ли е планът на ЕС?

Лутц Гюлнер, ръководител на стратегическите комуникации в Европейската външнополитическа служба, подчертава, че планът на ЕС е съвместно решение на всички страни-членки на Съюза какви мерки да се вземат, за да не се допуснат манипулации и колко трябва да се инвестира за тази цел. "Ние трябва съвместно да проведем различни мероприятия. Това е единственият начин да вървим напред”, отбеляза Гюлнер.

Мнозина се съмняват, че планът на ЕС за борба с дезинформацията ще бъде реализиран в кратки срокове. Якуб Каленски, сътрудник в американския аналитичен център Атлантически съвет, три години е влизал в работната група East StratCom. В ЕС тя е смятана за важно звено за предотвратяване на възможните манипулации от руска страна. "Изключително наивно е да се смята, че проблемът ще бъде решен за последните два месеца точно преди изборите, докато руснаците са работили по въпроса в течение на пет години", посочи Каленски.

Въпроси поставя не само планът, но и неговото финансиране. Според оценките на Съвета на ЕС, само една от кампаниите за дезинформация на фабриката за тролове в Санкт Петербург струва над 1 милион долара. В европейската East StratCom в момента работят 16 служители с годишен бюджет от 5 милиона евро.

Да се борим с троловете от вкъщи

За борба с троловете и фалшивите новини има не само държавни инициативи. Маартен Шенк, жител на белгийска Фландрия, се бори с троловете от … мазето на своята къща. Всяка сутрин той извършва мониторинг на интернет, намирайки статии и постове с помощта на разработената от самия него програма Trendolizer, които са предизвикали най-голям отзвук и са споделяни най-често.

"Ако нещо ми се стори странно, докато преглеждам един или друг пост, аз се връщам на него повторно", разказва Маартен. Вниманието му привличат истории, които предизвикват гняв и възмущение сред потребителите. Или постове, които съдържат атаки срещу групи или отделни хора.

Шенк работи в екип със свой колега от САЩ. Заедно те качват цялата открита фалшива информация на своята страница LeadStories.com. Те я маркират в червено, за да може всеки читател да разбере, че тя е фалшива. Но работата на Шенк не приключва с това. Той пише доклад за всяка фалшива новина, която е успял да разкрие и го публикува във Фейсбук. След това откритият от него пост не се показва често в тази социална мрежа. Шенк се концентрира върху това да намира фалшиви новини, които засягат американската публика.

Освен това той работи заедно с EUFactCheck – 20 новинарски портала, които в навечерието на изборите в ЕП също се опитват да се противопоставят на фалшивите новини. "Ние никога няма да можем да разобличим всички фалшификати, но това не е извинение. Поне можем да се опитаме”, уточнява Шенк. И това е особено важно преди изборите. В някои случаи няколкостотин гласа в определен окръг могат да повлияят на това какви политически коалиции ще бъдат създадени в крайна сметка.

Политическа реклама в социалните мрежи

Facebook е предприела и други мерки, за да не допусне разпространението на лъжлива информация. Цялата политическа реклама трябва да премине през специална процедура за одобрение. При това трябва да бъде напълно ясно кой е платил за тази реклама.

Докато отделни фалшиви акаунти имат милиони последователи, някои кандидати за евродепутати едва могат да разпространят своята агитация. Финландката Аура Сала, бивш консултант в ЕК, се дразни именно от това в настоящата предизборна кампания. "Невъзможно е да се ползва функцията "политическа реклама", ако във вашия профил е посочена друга страна. В моя случай това е Белгия. По тази причина не мога да направя нищо във Финландия", оплаква се Сала. Тя се оплаква и от това, че като цяло политическата реклама е нежелателна в социалните мрежи.

Юлияне фон Руперт-Бисмарк се безпокои от разпространяването на фалшиви новини и отсъствието в социалните мрежи на критична дискусия сред младите потребители. По тази причина тя е прекратила журналистическата си кариера и е основала портала Lie Detectors. Освен това, със своите колеги тя посещава училища, където обучава младежите – бъдещите избиратели – как да не стават жертви на манипулациите. Главният съвет, който Руперт-Бисмарк дава на своите ученици: не вярвайте на туитовете на непознати хора.

Автор: Тери Шулц, Deutsche Welle

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес