Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Червена лампа: Русия се насочва към Червено море

12 юни 2024, 21:00 часа • 8836 прочитания

Ясер Ал-Ата, член на Преходния суверенен съвет на Судан и заместник-главнокомандващ на въоръжените сили на страната, съобщи, цитиран от Al Jazeera, че Москва е предложила на Хартум да създаде логистичен пост в Червено море в замяна на доставки на оръжия и боеприпаси. Така отново беше повдигнат въпросът за присъствието на Русия на брега на Червено море.

Разговорите за създаване на център за логистична поддръжка за руския флот бяха подкрепени от изявления на посланика на Судан в Москва Мухамад Сирадж, в които той потвърди, че Хартум остава ангажиран с ангажимента си за изграждане на руска военноморска база в Червено море и проблемът е само в решаването на някои процедурни въпроси.

През ноември 2020 г. руският диктатор Владимир Путин възложи на руското военно министерство да подпише споразумение със Судан за създаване на център за логистична поддръжка на руския флот в Червено море. Москва дори публикува проектоспоразумение, но изпълнението му беше отлагано няколко пъти заради боевете между суданската армия и опозиционните Сили за бързо подпомагане в африканската страна. Още: Путин се отказва от злато за военната си машина: Русия сменя страната във войната в Судан

Споразумението, което според руските експерти най-после ще види бял свят, предвижда логистичният пункт да може да приема едновременно до четири руски кораба, включително атомни.

В съответствие със споразумението максималният брой на военнослужещите и цивилен персонал в пункта ще бъде не повече от 300 души. Този брой може да се увеличи след допълнително споразумение между Русия и Судан.

Суданската страна ще следи за сигурността на външните граници на базата, а Русия ще осигури сигурността по вода, противовъздушната отбрана и поддържането на вътрешния ред в пункта. Споразумението ѝ дава право да внася и изнася всякакви оръжия, боеприпаси и оборудване за логистичния пункт, както и да разполага временни военни съоръжения в Судан за защита на позициите си извън територията на пункта.

Значението на базата и връзката с Хемедти

Руският анализатор по стратегическите въпроси Роланд Биджамов обясни, че Русия се нуждае от логистична точка в Судан като врата към африканския континент. Съветският съюз загуби база в Бербера (Сомалия), която беше уникална по своите предимства за Москва, а оттогава Русия няма военноморски бази в Червено море. Още: Германия изпраща нова фрегата в Червено море на мястото на изтеглената "Хесен" (ВИДЕО)

В интервю за Al Jazeera Биджамов отбеляза важността на тази база в подпомагането на руски кораби и подводници, участващи в борбата с пиратството в региона, и също така посочи, че базата дава възможност на Москва да популяризира своите проекти на африканския континент, в т.ч. военни кампании.

Този път споразумението ще бъде подписано и Русия ще направи всичко, за да създаде тази стратегическа база, каза Биджамов, отвръщайки на "войнствената реторика" на западни официални лица, които са загрижени от разширяването на руското влияние в района на Сахел в Африка и укрепването на отношенията между Судан и Русия.

Освен руското присъствие в Червено море, Биджамов отбелязва, че допълнителен фактор за напрежение сред Запада е възможността за активно иранско присъствие в региона. Техеран увеличи доставките си на дронове за хутите и това може да доведе до засилване на руско-иранското сътрудничество в Судан и региона като цяло.

В същото време Биджамов отрича Москва да дава предпочитание на една от страните в конфликта в Судан. Принципите на руската външна политика забранявали това. Москва поддържа контакти с всички страни и дори може да играе ролята на посредник в бъдеще. Още: Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Предпазлив оптимизъм

Военният експерт Антон Мардасов е по-малко оптимист и счита, че подписването на споразумение за създаване на пункт за логистична поддръжка не означава, че то ще бъде изпълнявано например след стабилизиране на ситуацията в Судан.

В разговор с Al Jazeera той обяснява, че в бъдеще може да има правителство в Судан, което да реши да отстъпи и да изостави споразуменията с Москва, особено ако това е придружено с натиск от страна на САЩ и Европа. Още: Хутите се споразумяха с Русия и Китай да не нападат техни кораби

От стратегическа гледна точка обаче, според експерта, укрепването на военното сътрудничество с Хартум е жизненоважна цел за Кремъл. Судан е вторият най-голям купувач на руски оръжия в Африка от 2000 г. след Алжир, пише Al Jazeera.

Опитът от войната в Сирия показа колко е важно да има военноморски и военновъздушни бази и точки за логистика далеч от руска територия, тъй като там може да се извършва зареждане с гориво, подмяна на боеприпаси и личен състав. В случая със Судан е важна близоста до петролните потоци през региона.

В допълнение към факта, че Судан се намира на търговския кръстопът между Индия и Източна Азия към Европа и източното крайбрежие на Съединените щати, експертът също така посочва, че създаването на логистична точка има и други цели, преди всичко да се "легитимира" руското присъствие в Судан, за което през последните години бяха отговорни само частни военни компании.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес