Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бременна за пари

01 октомври 2020, 20:00 часа • 3497 прочитания

Пандемията остави стотици бебета, плод на сурогатното майчинство да чакат своите родители в болниците в Украйна. В страната започнаха ожесточени спорове относно този вид бизнес заради опасението, че се е превърнала в супермаркет на сурогатното майчинство. Някои политици искат процедурата да се забрани, пише финландското издание Helsingin Sanomat.

По-голямата част от клиентите са чужденци. Популярността на услугата се обяснява с това, че клиентите остават доволни и я препоръчват на други нуждаещи се. В клиника с добра репутация услугата струва около 40 хил. евро. 

Заради премахването на политиката за едно дете вече има много желаещи и от Китай.  По официални данни украинските сурогатни майки са износили и родили 1,5 хил. бебета. Но според експертите реалният брой е поне три пъти по-голям, тъй като официалната статистика обхваща само хетеросексуалните съпружески двойки, без еднополовите и тези, които искат дете само за себе си.

Много от жените се включват в услугата поради финансови причини. Такъв е случаят на Снежана, която има болно дете, което изисква скъпоструващо лечение. 

Обикновено сурогатната майка получава 15 хиляди евро, това не са малко пари, в страна, в която средната заплата е 200 евро. 

Икономическата ситуация е тежка и никоя жена не става сурогатна майка от добър живот, споделя още Снежана. Това добавя в процедурата елемент на неравноправие, което засилва риска от мошеничество. Жените от бедните страни раждат деца за двойки от богати страни.  

Обикновено сурогатните майки сключват договор с агенцията, която предлага услугата. Понякога клиентите и майките не знаят нищо едни за друго. 

Законодателството в Украйна дава добри възможности за осъществяването на сурогатното майчинство. Експертите се опасяват, че ако се стигне до забрана това ще доведе до появата на черен пазар.

Въпреки че основната причина за жените да станат сурогатни майки са парите, има такива, които вярват в това, че извършват добро дело.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес