Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

22 април 2024, 09:29 часа • 6984 прочитания

САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16. Това твърди международният анализатор и бивш председател на парламентарната комисия по външната политика в 46-тото Народно събрание Димитър Гърдев в сутрешния блок на БНТ по повод американската помощ за Украйна. 

Думите му дойдоха в контекста на решението на американския конгрес замразените руски активи в САЩ да се ползват в помощ на Украйна.

"Решението за използването на замразените руски активи е важен момент. С него се даде възможност по преценка на президента те да се използват директно за финансиране на Украйна", коментира Гърдев. Той отбеляза, че активите се изчисляват от порядъка на 4.8 - 5 млрд. долара.

Анализаторът е убеден, че тези пари ще отидат за нещо, което го няма на бойното поле, а именно F-16. ОЩЕ: Най-после: САЩ се размърдаха, 60 млрд. долара помощ за Украйна са напът (ВИДЕО)

Какви оръжия очаква Украйна?

"Другото, което е важно и те вече заявиха, че между 5 и 7 май ще бъдат разположена далекобойната версия на системи за залпов огън (MLRS) - за изстрелване на ракети ATACMS (бел. ред. - Гърдев вярва, че ще са за версията от 300 км на ракетите, като смята и, че вече има такива в Украйна). Също се говори за крилати ракети за въздушно базиране - 800 км (със системата JDAM). Промяната е свързана не само с атаките на Кримския мост, което е медийно нещо, което няма да повлияе на войната. Тези параметри на оръжията, които споменах, дават възможност за нанасяне на удари в тила, на вторите ешалони, в по-важните обекти", смята Гърдев. Той изрази мнение, че войната в Украйна ескалира. ОЩЕ: "Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Тръмп губи републиканците в Kонгреса

В контекста на гласуването на помощта за Украйна в американския конгрес Гърдев отбеляза, че позицията на Доналд Тръмп отслабва дори в партията му.

"Доналд Тръмп и неговата позиция губи дори републиканците в конгреса. Трябва да се има предвид, че външната политика е основен приоритет и може да обедини противоположни фракции в конгреса, което означава, че независимо кой дойде на власт след изборите като президент, ще се съобразява с тези основни направления, които са с по-голям приоритет, отколкото вътрешнополитическите", заяви Гърдев. ОЩЕ: Буквално: Демокрацията пречи на Тръмп да бие Байдън

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес