Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

А какво ще стане, ако Турция напусне НАТО?

04 февруари 2020, 19:00 часа • 14465 прочитания

Вероятността Анкара да се раздели с организацията на Северноатлантическия договор е много голяма. Това коментира американското списание The National Interest в свой анализ, цитиран от агенция "Фокус".

Страхът, че американският президент Доналд Тръмп ще изкара Вашингтон от Алианса изглежда по-малко основателен, отбелязва още изданието.

Офанзивата на Реджеп Ердоган в Северна Сирия от октомври 2019 г. всъщност е един от многото сигнали, които показват, че Турция постепенно се отдалечава от своите съюзници в НАТО

Алиансът престана да обслужва националните интереси на Анкара. "В същото време геополитическите развития индикират, че Турция лека-полека се преориентира от Запад на Изток. Струва си да се отбележи и че такъв ход няма да е безпрецедентен – Шарл дьо Гол изведе своята Франция от НАТО през 1967 г.", връща времето назад The National Interest.

Припомняме, че кулминацията на отношенията между Турция и Пакта бе случаят през 2015 г., когато турските военновъздушни сили свалиха руски самолет СУ-24, а техни съюзници убиха пилота му на земята. По това време се появиха коментари, че този случай може да е искрата, която да запали много по-масивен конфликт, ескалиращ войната в Сирия. Обаче когато САЩ отказаха да подкрепят турската версия в инцидента, Ердоган отвърна, като се извини и обеща, че ще поправи отношенията си с Русия, на което Москва отвърна подобаващо.

Съществува хипотеза, че ако Анкара си тръгне от НАТО, това ще даде възможност на Ердоган да не се съобразява с геополитическите искания на Вашингтон и Брюксел.

"Анкара също така ще се оттърве от институция, която не обслужва нейните интереси от 1989 г. насам. Този ход ще освободи Турция от това да трябва да се посвещава в бъдеще на Алианса и ще ѝ позволи да засили влиянието си в Близкия изток, Централна Азия, и дори в Африка, без да трябва да се притеснява за критиките на Запад. Освен това така Турция ще е по-свободна да укрепи приятелството си с Русия, като се възползва от техническите възможности на отбранителната система на Москва, и ще може да закупи повече руска военна техника, като системите за противовъздушна отбрана С-400. Турция намира Русия за по-удобен доставчик на оръжия, тъй като Москва не се интересува от спазването на човешките права в Турция", коментират авторите на анализа. 

Отношенията между Турция и страните от Алианса се влошават с всеки изминал ден. Едно от доказателствата е отстраняването на Анкара от програмата на Пентагона за разработките на на изтребителите F-35. Това подейства като един вид реципрочна мярка срещу желанието на Ердоган да закупи руските ракетни системи С-400. Допълнителен детайл относно все още спящото напрежение между Анкара и Вашингтон е и фактът, че почти всички членове на Долната камара на Конгреса гласуваха положително да признаването на Арменския геноцид.

По всяка вероятност обаче Турция мечтае да сложи ръка върху процесите в Близкия изток - желание, което може да има висока цена, платена с отстраняването ѝ от Алианса.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес