Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо повечето жертви на коронавирус са мъже?

12 септември 2020, 17:20 часа • 7523 прочитания

Броят на заболелите от коронавирус мъже и жени е почти равен. Въпреки това инфекцията протича по-леко при жените. Ново проучване от Университета в Йейл се опитва да намери отговор на въпроса защо това е така, пише Труд.

Заразяването с коронавирус протича различно при всеки индивид. Докато някои дори не проявяват симптоми, други трябва да се борят за живота си. Мъжете например умират по-често в следствие от COVID-19 от жените. Учените отдавна предполагат, че това се дължи на факта, че жените реагират по-бързо на патогените. Което, от своя страна, най-вероятно е за да могат да защитават неродените или новородените деца.

Изследователският екип на имунолога Акико Ивасаки от Университета в Йейл сега открива, че собствената отбранителна система на организма играе важна роля в борбата срещу COVID-19. Учените стигат до резултата, че мъжете изграждат по-слаб имунен отговор на вируса в сравнение с жените. Ивасаки и екипът му изследват имунните отговори на 17 мъже и 22 жени, малко след като са били заразени с COVID-19. На всеки 3 до 7 дена изследователите взимат проби от кръвта, слюнката, урината и изпражненията на пациентите. За да получат точни резултати, учените изследват болни, които не са имали нужда от вентилация и не са приемали лекарства. Като допълнение са събрани данните на още 59 жени и мъже, които не отговарят на критериите и служат за т.нар. „контролна група“.

Получените резултати показват, че изследваните жени произвеждали повече помощни T-клетки. Те предотвратяват разпространението на вируса, като убиват клетките, заразени с вируса. Обратното, мъжете имат по-слабо производство на помощни T-клетки. Колкото по-болни и възрастни били мъжете, толкова по-слаба била защитната реакция с T-клетки. През 2014 г. Институтът Робърт Кох публикува проучване, което предполага, че мъжете като цяло живеят по нездравословно от жените. Ключово изказване гласи: „Въз основа на епидемиологични данни отдавна може да се види, че мъжете и жените се различават коренно спрямо здраве и болести“.

Следваща причина, поради която жените може да изкарват инфекцията с коронавирус по-лесно от мъжете, е различният хормонален баланс на половете. На тази тема също бива публикувано проучване. Изследователски екип от Монреал, Канада открива, че хормонът естроген играе роля при по-добрата имунна защита на жените. Той предпазва от инфекции, следователно жените биха могли да се предпазват от патогени по-ефективно от мъжете.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес