Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо полицията в САЩ застрелва по-често чернокожи - вижте какво казва социологическо проучване

15 юли 2015, 14:14 часа • 7592 прочитания

В анкета, проведена от агенция ICM Research в периода 1 – 4 май 2015 г. в САЩ, американски граждани биват питани каква според тях е основната причината за факта, че е много по-голяма вероятността да бъдат застреляни от полицейски служител, ако са млади представители на цветнокожото американско малцинство, отколкото ако принадлежат към бялото мнозинство.

Като най-вероятната причина, поради която служители на реда в САЩ значително по-често убиват цветнокожи младежи, отколкото бели такива, анкетираните американски граждани посочват ръста на агресията и насилието в обществото като цяло. Този отговор са дали повече от половината от анкетираните – 51% от тях.

Като втора най-вероятна причина за значително по-честите убийства от страна полицията на цветнокожи, отколкото на бели американци, респондентите в анкетата на ICM Research посочват расизма сред полицейските служители в страната. 33% от запитаните посочват този отговор.

22% от американците смятат, че причината за значително по-честите убийства на афроамериканци в САЩ от полицейски служители е заложена в липсата на професионализъм у служителите на реда.

Други 22 процента от анкетираните не споменават нито една от споменатите по-горе причини, а изразяват друго свое мнение по въпроса.

10 процента от участниците в изследването отговарят, че или не са се замисляли, или не могат да намерят никакво рационално обяснение по отношение на зададения им въпрос.

8 процента от участниците в анкетата отговарят, че не виждат абсолютно никакви обективни причини за съществената разлика в съотношението на убийствата, извършвани от служители на реда спрямо белите и цветнокожите млади американци.

В рамките на анкетното проучване са били включени 2047 американски граждани, живеещи постоянно в САЩ. Авторите на изследването гарантират, че при подбора на респондентите са се съобразили с всичките важни фактори, които биха могли да имат отношение към обективността на проучването, например пола на запитваните, възрастта им и тяхната локация. ICM Research дава95-процентна достоверност на проведеното от нейните статистици изследване.

Използван източник: ICM Research.

Автор: Теодор Спасов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес