Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради лъжи: Бившият адвокат на Тръмп е осъден да плати 148 млн. долара

16 декември 2023, 08:03 часа • 4326 прочитания

Съдебно жури постанови бившият адвокат на Доналд Тръмп Руди Джулиани да плати обезщетение в размер на 148 млн. долара за това, че е оклеветил двама избиратели от Джорджия с неверните си твърдения, че са участвали в изборни измами.

Осемчленното федерално жури определи на Руби Фрийман и дъщеря ѝ Вандреа "Шей" Мос по над 16 млн. долара за клевета, по 20 млн. долара за емоционален стрес и 75 млн. долара наказателни обезщетения, предадоха американските медии.

През август 79-годишният Джулиани беше признат за отговорен за клеветата на избирателните служители от окръг Фултън с лъжите си за изборите през 2020 г. от името на бившия президент Тръмп.

Джулиани, който ръководеше юридическите усилия на Тръмп за отмяна на резултатите от изборите, публикува видеоклип на двойката, в който лъжливо ги обвинява, че са участвали в измама по време на преброяването на бюлетините, и прави множество други необосновани твърдения за тях.

Говорейки пред репортери след присъждането на обезщетението, Мос заяви, че "последните няколко години са били опустошителни".

"Пламъкът, който Джулиани запали с тези лъжи и предаде на толкова много други хора, за да поддържат този пламък, промени всеки аспект от живота ни, домовете ни, семейството ни, работата ни, чувството ни за сигурност, психическото ни здраве", каза тя.

Джулиани осъди присъденото обезщетение като "абсурдно" и заяви пред репортери, че ще обжалва.

"Напълно съм уверен, че когато това дело попадне пред справедлив съд, то ще бъде отменено толкова бързо", каза той пред репортери.

Джулиани също така се опитва да удвои неоснователните си обвинения срещу 64-годишната Фрийман и 39-годишната Мос.

"Не се съмнявам, че коментарите ми са били подкрепени и са подкрепени и днес", каза той. "Просто нямах възможност да представя доказателствата".

Фрийман и Мос, които са чернокожи, свидетелстват по време на четиридневния съдебен процес, че фалшивите обвинения в изборни измами, отправени срещу тях от Джулиани, са преобърнали изцяло живота им и са били обект на гнусни расистки заплахи.

Делото за клевета е само едно от редица правни предизвикателства, пред които е изправен Джулиани, на когото бяха повдигнати обвинения в рекет в Джорджия заедно с Тръмп и други лица за предполагаем заговор за подмяна на резултатите от изборите през 2020 г. в южния щат.

Джулиани беше кмет на Ню Йорк от 1994 г. до 2001 г., като преведе града през шока от атентатите от 11 септември и стана известен като "кмета на Америка" - преди да се запише като личен адвокат на Тръмп, докато той беше в Белия дом.

Лицензът на Джулиани за упражняване на адвокатска професия е временно отнет в Ню Йорк и във Вашингтон заради "неверни и подвеждащи твърдения", които той направи в рамките на усилията си да отмени резултатите от изборите, спечелени от Джо Байдън.

Хънтър Байдън, синът на Джо Байдън, също е подал иск срещу Джулиани, обвинявайки го в компютърна измама за достъп до лични данни на компютъра му.

През 2020 г., в опит да злепоставят Байдън преди изборите, Джулиани и съюзниците на Тръмп разпространиха данни от лаптоп, който Хънтър Байдън е изоставил в сервиз за компютри в Делауеър, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Обвиниха в сексуално насилие и тормоз бившия кмет на Ню Йорк 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес