Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради "Харви": Тръмп обяви извънредно положение в Луизиана

28 август 2017, 16:50 часа • 1714 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение в Луизиана, след като дъждове от урагана „Харви“ засегнаха някои части на щата.

Обявяването на извънредно положение позволява на федералните власти и в частност на Федералната агенция за справяне с извънредни ситуации да координира спасителни операции, както и да се осигурява федерално финансиране за пострадали вследствие на лошото време.

„Тези действия ще помогнат за облекчаването на трудностите и страданията, което извънредната ситуация причини на местното население“, заявиха от Белия дом в изявление.

„Харви“ е най-мощният ураган, засягал САЩ от 12 години насам, когато „Катрина“ удари Луизиана и нанесе тежки поражения на Ню Орлеанс. Жертвите на урагана в САЩ вече станаха петима души.

В събота той отслабна до тропическа буря, като максималната скорост на вятъра намаля от 29 м/с до 20,1 м/с.

Въпреки това от Федералната агенция за справяне при извънредни ситуации предупредиха, че в Тексас все още не е започнало възстановяване от тежките метеорологични условия. Заради тях властите очакват над 30 000 души да бъдат настанени в центрове за евакуация, след като „Харви“ продължава да бушува в град Хюстън и околностите.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес