Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва процедурата по импийчмънт на Дилма Русеф

25 август 2016, 18:15 часа • 740 прочитания

Федералният съвет (горната камара бразилския парламент) започва днес процедурата по импийчмънт на Дилма Русеф, която временно е отстранена от президентския пост.

В Бразилия процедурата по отстраняване от длъжност на държавния глава е подобна на съдебен процес, затова пред сенаторите ще говорят както обвинението, така и защитата.

Първите два дни ще бъдат посветени на изслушването на свидетели. Самата Дилма Русеф ще говори на 29 август. Тя вече заявяваше неведнъж, че ще се възползва от всички достъпни механизми за своята защита.

„Нямам ни най-малко намерение да напускам поста. Няма да им направя такъв подарък“, заяви тя в интервю наскоро, имайки предвид политическите си съперници.

Точната дата на гласуването на Сената още не е известна. Не е изключено решението да бъде взето чак на 30 август вечерта или дори в ранните часове на 31 август. Оставката на Русеф ще стане факт, ако бъде подкрепена от най-малко две трети от сенатори (тоест 54 гласа).

Противниците на Русеф мотивират импийчмънта с финансови нарушения, които тя била извършила в първите месеци на втория си мандат.

Става дума за подписването на няколко укази за отделяне на бюджетни средства без консултации с парламента, а също за отсрочване на плащания на държавните банки. Обвиненията в корупция не са предявени. Самата Русеф заявяваше, че е невинна, а импийчмънтът оценяваше като политически мотивиран, пише БГНЕС. 

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес