Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Замразена война с автономни региони край демилитаризирана зона: Планът на Тръмп за Украйна

28 октомври 2024, 17:34 часа • 2266 прочитания

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп и неговият кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс очертаха план за прекратяване на войната в Украйна. Те предложиха модел на замразен конфликт с автономни региони от двете страни на демилитаризирана зона, както и Киев да остане извън НАТО, пише Financial Times.

Още: Севернокорейците идват в Курск, двойката Тръмп-Ванс говори за мир на всяка цена (ОБЗОР - ВИДЕО)

Замразяване на войната

Концепцията на Тръмп преразглежда споразуменията от Минск от 2014 г. и 2015 г., които не успяха да спрат военните действия в Източна Украйна. Преди време човек от режима в Кремъл призна, че Русия не е искала Минските споразумения да работят.

Един от съветниците на бившия президент на САЩ заяви, че тези споразумения са очертали план за запазване на териториалната цялост на Украйна чрез създаване на автономни зони, но условията никога не са били изпълнени или наложени. Според съветника този път ще бъдат включени механизми за прилагане на споразумението и за налагане на последствия при нарушения. Въпреки това европейски войски, а не сили на НАТО или мироопазващи сили на ООН, ще следят за спазването.

Съюзниците на Тръмп твърдят, че Украйна губи войната. Републиканецът смята, че президентът на САЩ Джо Байдън трябва да разговаря с руския диктатор Владимир Путин, както президентите на Щатите са правили със съветските лидери по време на Студената война. В същото време той казва, че членството на Украйна в НАТО не е опция в краткосрочен план.

НАТО без Украйна

Фред Флейц, който е работил в първата администрация на Тръмп, казва, че членството в НАТО може да отпадне като опция за Киев за няколко години, за да бъде принудена Русия да започне преговори.

Още: Млади, неопитни и свикнали само в планината: WSJ с прогноза как ще се справят севернокорейците в Украйна

Снимка: Getty Images

„Замразяваме конфликта, Украйна не отстъпва никаква територия, те не се отказват от териториалните си претенции и водим преговори с разбирането, че вероятно няма да има окончателно споразумение, докато Путин не напусне сцената“, казва той.

Този подход обаче едва ли ще намери единодушна подкрепа в Републиканската партия, пише FT.

Преговори с Путин

Един от водещите републикански експерти по национална сигурност в Камарата на представителите - долната камара на Конгреса на САЩ - Майк Уолц, предложи Тръмп да използва заплахата от срив на руската икономика чрез понижаване на цените на петрола и газа, за да подтикне Путин към преговори с Украйна.

„Президентът много добре разбира влиянието на лостовете, а ние имаме огромно икономическо влияние върху Русия. Ще залеете света с по-евтин и по-чист американски нефт и газ. Намалявате цената“, заяви той.

Саудитска Арабия, която бе ключов съюзник на Тръмп по време на първия му мандат, не би приветствала подобна стъпка, смятат от FT: На саудитските принцове им свърши търпението и подготвят удар срещу Путин.

Близки сътрудници на Тръмп твърдят, че той може да окаже значителен икономически натиск върху Путин. Като доказателство за миротворческите му способности те посочват "Авраамовите споразумения", подписани по време на първия му президентски мандат между Израел и ОАЕ, Бахрейн, Мароко и Судан.

Още: Планът на вицето на Тръмп за мир в Украйна: Путин харесва това (ВИДЕО)

„Той (Тръмп) показа, че знае как да събере и двете страни на масата. Правил го е последователно“, казва американският дипломат Ричард Гренел, цитиран от FT.

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември. Основната надпревара е между републиканеца Доналд Тръмп и кандидата на демократите Камала Харис.

Още: Зеленски е като Ейбрахам Линкълн. Дори не мога да си представя как спи нощем: Осъден в Русия режисьор (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес