Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заместник-главен прокурор на САЩ искал да обяви Тръмп за недееспособен

22 септември 2018, 13:30 часа • 2364 прочитания

Заместникът на главния прокурор на САЩ и заместник-министър на правосъдието Род Розенстайн е предлагал разговорите на американския президент Доналд Тръмп да бъдат записвани тайно, за да бъде доказана неговата недееспособност, съобщи The New York Times.

По информация на изданието Розенстайн искал да покаже "хаоса, поглъщащ администрацията", за да отстрани Тръмп от длъжност. 

Според 25-та поправка в конституцията на САЩ пълномощията по управлението на страната се предават на вицепрезидента, ако президентът не е в състояние да осъществява дейността и задълженията си. 

Розенстейн възнамерявал да направи записите през пролетта на 2017 година, но не успял. 

Самият Розенстайн нарече публикувана информация некоректна и фактически невярна. 

Розенстайн отговаря за разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 година и в момента, в който е направил предложението, е бил отговорен за случая с руската намеса от две седмици. Публикацията на вестник New York Times се позовава на анонимни източници, според които заместник-главният прокурор предложил президентът да бъде записван миналата година след уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми. Буквално по това време Тръмп разкри пред руснаците и разузнавателна информация за Сирия, която мнозина определиха като секретна, с което застраши израелски агент, внедрен в редиците на "Ислямска държава" (ИД). Този агент беше съобщил за планове на ИД да направи атентати в самолети с помощта на лаптопи-бомби. Според източник на ВВС репликата за тайно записване на президента била шега.

Първоначално Тръмп не реагира на новината. Но след това на многохиляден митинг в щата Мисури не скри за конфликта си с министерството на правосъдието: "Във Вашингтон имаме истинско блато. Само вижте разкритията в нашите Министерство на правосъдието и ФБР. Там има страхотни хора. Това са - вярвам - около 95 процента - но има и някои много лоши хора там."

Преди дни президентът разкритикува и главния прокурор Джеф Сешънс, който е и министър на правосъдието, и в прав текст изрази разочарованието си от него. Все повече се твърди, че така Тръмп подготвя почвата за уволнението му.

Политическата ситуация в Съединените щати се нажежава все повече с наближаването на междинните избори за Конгрес през ноември, на които по традицията партията на действащия президент претърпява поражение, припомня БНТ.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес