Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загинали и ранени след стрелба в Еквадор

11 юли 2023, 00:10 часа • 1133 прочитания

Десет души бяха убити, а други десет - ранени при две отделни престрелки в Гуаякил в Еквадор. Сред пострадалите има и деца, съобщават местните власти.

Пристанищният град Гуаякил е в епицентъра на кървава война между банди за трафик на наркотици. Престрелките са станали в два бедни квартала на града, който от април насам е станал свидетел на поне три подобни нападения, предаде АФП.

При първата стрелба са убити четирима души и са ранени 10, включително деца на възраст 2, 13 и 14 години, съобщи прокуратурата. Втората стрелба е станала в северната част на Гуаякил, където са убити шестима души.

Еквадор конфискува кокаин на стойност 330 млн. долара, пътуващ за Белгия

Подобни нападения зачестиха в Еквадор, особено в Гуаякил, тъй като съперничещите си банди засилват борбата за пазарите и маршрутите на наркотиците. Пристанищният град, в който живеят три милиона от 18-милионното население на Еквадор, се е превърнал в отправна точка за пратки с наркотици към Съединените щати и Европа, предава БГНЕС.

Еквадор е разположен между Колумбия и Перу, които са най-големите производители на кокаин в света. Освен това, удобно за картелите, страната използва американския долар като своя валута. От февруари 2021 г. насам в жестоки битки между престъпни групировки в еквадорските затвори са загинали над 420 затворници, много от които са обезглавени или изгорени живи.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес