Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За два дни САЩ предизвика Русия с противоракетни щитове в Европа (ВИДЕО)

14 май 2016, 14:00 часа • 7017 прочитания

Само в рамките на два дни САЩ се намеси доста сериозно във военно отношение в Европа и отправи предизвикателство към Русия с действията си, макар на думи нещата да не са прекалено изострени - все още.

Вече официално започна изграждането на американската система за противоракетна отбрана (ПРО). Това се случи в полското село Реджиково. То се намира на около 250 километра от руския анклав Калининград, където Русия има ракети, способни да покрият огромна част от територията на Европа. Полша отдавна изразява опасения, че Москва може да разположи в Калининград и ядрени ракети. А преди две години САЩ обвини Русия, че противно на договор, подписан между двете държави, Москва има балистични ракети, които могат да ударят в диапазон от 500 до 5500 километра.

Вдигането на щита от Реджиково е част от по-големия проект за противоракетен щит на НАТО, който включва разположени в Испания американски кораби и радарна станция в Турция. Очаква се ПРО да е завършена до 2018 година.

Същевременно в Румъния беше "включен" американският щит, струващ 800 млн. долара. Това стана на церемония във военно-въздушната база „Девеселу” на 12 май, припомня EurActiv. От тази база могат да бъдат прихващани ракети, изстреляни чак от Иран. Това ще става чрез радари, които трябва да засекат евентуално изстрелване.

По време на церемонията американският заместник-секретар Роберт Уърк обяви, че щитът няма да бъде използван срещу Русия. Москва обаче въобще не вижда нещата така. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че „нещата са се променили драматично”, визирайки американския щит в Румъния и Полша.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес