Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Washington Post включи изказване на Путин сред най-важните за годината

23 декември 2015, 10:30 часа • 10608 прочитания

Американското издание Washington Post е събрало изказвания на световните лидери, които според редакцията най-добре отразяват най-важните събития на отиващата си година. Един от ключовите цитати на 2015 е реакцията на руския президент Владимир Путин на инцидента със сваления от турски военни изтребител Су-24.

"Аллах реши да накаже управляващата клика в Турция, като я лиши от разум и разсъдък", коментира Путин по повод атаката на руския самолет. Както отбелязва Washington Post, със своите действия Анкара разгоряла "война на думи" между държави, исторически имащи най-голямо влияние в региона.

Сред най-ярките цитати се оказало и изказването на турския президент Ердоган: "Няма да остана на този стол." Така турският президент коментирал руските твърдения, че Турция купува нефт от "Ислямска държава". Ердоган заявил, че ако подобни обвинения бъдат подкрепени с доказателства, той ще подаде оставка.

Необходимостта от борба с нарастващата терористична заплаха от страна на Ислямска държава е станала една от главните теми на годината, смята Washington Post. Изданието цитира френския президент Франсоа Оланд: "Франция се намира във война." Тези думи той произнесъл след серията терористични актове в Париж на 13 ноември, в резултат на които загинаха 130 души. Франция засили мерките за борба с ИД и се опита да направи широка коалиция срещу терористичната организация.

Още един мащабен проблем – имигрантската криза в Европа – е намерил отражение във фразата на германския канцлер: "Ще се справим с това!" Както отбелязва изданието, отчаяните опити на Ангела Меркел да приеме колкото се може повече бежанци са ѝ донесли званието "Човек на годината" според сп. Time, но далеч не са били популярни в собствената ѝ страна.

Също в списъка на най-значимите изказвания са влезли цитати на президентите на САЩ Барак Обама и на Сирия Башар Асад, на премиера на Великобритания Дейвид Камерън и на Гърция Алексис Ципрас и лидерите на други държави.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес