Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върховният съд в САЩ блокира Тръмп за незабавната депортация на нелегални мигранти

19 юни 2020, 15:05 часа • 2152 прочитания

Върховният съд на САЩ блокира депортирането на нелегални мигранти. Решението на американския президент целеше да премахне защитата на стотици хиляди, за да бъдат те изведени от САЩ, пише AFP.

Така Върховният съд нанася пореден удар върху предизборната кампания на Доналд Тръмп по пътя му към втори президентски мандат, защото едно от ключовите му обещания е да се справи с този проблем. В рамките на последния месец, той понесе разкритията на бившия си помощник Джон Болтън, който го обяви за негоден за служба. Критиките към борбата му с пандемията и антирасистките протести, които излизат от границите на САЩ, продължават да тежат над самоувереният поход на Тръмп.

Решението на Върховният съд на САЩ е двойно по-неприятно, защото Тръмп отдавна се похвали, че назначаването на двама съдии успява да наклони везните в най-висшия магистратски орган на нацията вдясно.

В изблик на гняв в Twitter, Тръмп нарече това и други скорошни решения, които не му харесват, "изстрели с пушка в лицето на хората, които са горди да се наричат ​​републиканци".

В събота се възстанявява предизборната кампания на държавния глава с митинг в Тулса - първият от началото на пандемията.

Той е "много развълнуван", казва съветникът му Келиан Конуей.

Според AFP президентът ще се надява, че енергията на 20-хилядната тълпа ще изстреля преизбирането му, което според анкетите в под сериозен въпрос. Последните проучвания сочат, че Тръмп губи сериозно от демократа Джо Байдън. Докато американците бавно се освобождават от блокирането заради пандемията, вече се планират няколко други митинга.

Но в Тулса има скок в случаите на коронавирус, а държавният здравен шеф в града предупреждава, че огромната тълпа в затворено пространство може да се превърне във вирусен инкубатор.

В опит да бъде спряна проявата в града, активисти са завели съдебно дело. Те наричат митинга "вирусен свръхразпространител".

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес