Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върховният съд на САЩ остана безмълвен за имунитета на Тръмп

23 декември 2023, 10:00 часа • 5572 прочитания

Върховният съд на САЩ отказа да вземе решение по бързата процедура за това дали бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване, предаде БНР. Става въпрос за делото срещу него за намеса в изборите през 2020 г.

Делото

Делото за това дали Доналд Тръмп има имунитет по процеса за намеса в президентските избори през 2020 година е във Върховния съд, но магистратите постановиха, че то ще продължи по обикновената процедура. Това прави неясна съдбата на наказателния процес срещу Тръмп във Вашингтон, който трябваше да започне на 4 март.

Съдът отхвърли без коментар искането на специалния прокурор Джак Смит, който, опасявайки се от протакане, пое рисков маньовър, искайки от върховните съдии да заобиколят нормалния апелативен съдебен процес и да решат въпроса за евентуалния имунитет по ускорената процедура.

Телевизия CNN коментира, че решението на върховните магистрати е сериозен удар за прокурор Смит и голяма победа за Тръмп, тъй като сега делото за имунитета в Окръжния апелативен съд на окръг Колумбия, насрочено за 9 януари, трябва задължително да мине през обжалване пред Върховния съд, преди евентуалното начало на процеса за намеса на бившия американски президент в изборите.

Още: Историческо: Върховният съд на САЩ решава за имунитета на Доналд Тръмп

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес