Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Външният министър на Иран с подигравателно изказване към Тръмп

21 ноември 2018, 09:10 часа • 2294 прочитания

Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф даде подигравателен отговор на позицията на президента Доналд Тръмп, че САЩ остават в тесни връзки със Саудитска Арабия въпреки убийството на журналиста Джамал Кашоги.

"Г-н Тръмп странно отделя първия параграф на своето срамно изявление относно саудитските жестокости, за да обвини ИРАН за всякакви неправомерни действия, за които може да се сети," пише Зариф в Twitter късно вечерта във вторник.

Изявлението на Тръмп за Саудитска Арабия действително започва с редица обвинения срещу Иран, които той използва, за да оправдае продължаването на подкрепата за саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

"Може би сме отговорни и за пожарите в Калифорния, защото не помогнахме за прочистване на горите", добави още Зариф. За тази подигравка иранският външен министър взима за повод изказването на Тръмп наскоро, че пожарите в Калифорния биха могли да бъдат предотвратени с "повече почистване и вършене на нещата".

Тръмп се противопоставя на нарастващите доказателства за участието на правителството на Саудитска Арабия в убийството на Кашоги, включително и от собствените си разузнавателни служби.

„„Може и да се окаже, че престолонаследникът е знаел за това трагично събитие - може би е било така, а може би не е!“, гласи изявление на Тръмп.

"Може никога да не научим всички факти, свързани с убийството на г-н Джамал Кашоги. Във всеки случай отношенията ни са с Кралство Саудитска Арабия", каза той. "Съединените щати възнамеряват да останат стабилен партньор на Саудитска Арабия."

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес