Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко, което е останало от батискафа "Титан" (ВИДЕО)

24 септември 2024, 08:40 часа • 656 прочитания

В рамките на продължаващото разследване на трагедията с батискафа „Титан“ и смъртта на екипажа му бреговата охрана на САЩ публикува нов видеозапис на потъналата в Атлантика подводница. Кадрите са заснети от дистанционно управляем дълбоководен дрон.

На кадрите се вижда как дронът се приближава до разкъсания от взрива корпус на батискафа, както и сферичните куполи, които някога са образували предната (отсека за екипажа) и задната част (опашния конус) на подводния апарат.

Корпусът на батискафа е изработен основно от въглеродни влакна. Такова техническо решение е критикувано неведнъж, тъй като този материал се смята за твърде крехък, за да издържи налягането на дълбочина повече от три километра, където се е спускал „Титан“.

Както показва видеото, всичко, което е останало от въглеродните влакна, са черни фрагменти, разпръснати по дъното на океана. Междувременно някои от компонентите на апарата, изработени от по-здравия титан, изглеждат неповредени.

Тотален мрак и музика: Ето как загиналите в "Титан" са прекарали последните си мигове

В рамките на разследването на трагедията бившият главен инженер на „Титан“ казва, че се е чувствал принуден да подготви подводницата за гмуркане и е отказал да я пилотира няколко години по-рано.

„Няма да участвам в това“, казал Тони Нисен на Стоктън Ръш, съосновател на компанията OceanGate, собственик подводницата „Титан“.

Нисен, бивш инженерен директор на OceanGate, е първият свидетел, разпитан в двуседмично изслушване на бреговата охрана. „Титан“ се взриви на 18 юни 2023 г., убивайки Ръш и четирима други на борда.

„Тук всичко е наред“: Последното съобщение от „Титан“

Едно от последните съобщения от петчленния екипаж на подводницата "Титан", преди да се взриви, убивайки всички на борда, е било "тук всичко е наред".

По думите на следователи от бреговата охрана на САЩ съобщението е сред последните комуникации между "Титан" и неговия кораб-майка, преди те да загубят контакт завинаги.

Дълбоководният кораб е бил на по-малко от два часа от спускането си към останките на „Титаник“, когато се случва трагедията.

Разследващите са пресъздали пътуването, включително комуникацията между „Титан“ и неговия кораб-майка – Polar Prince.

„Титан“ започва гмуркането си в 09:17 местно време и помощният персонал на борда на кораба майка пита за дълбочината и теглото на подводницата, както и дали все още може да види кораба майка на бордовия си дисплей.

"Аз бях заключен в "Титан": Клип показва колко е било тясно във фаталната подводница (ВИДЕО)

Комуникациите били накъсани, но около час след гмуркането „Титан“ изпратил съобщение „тук всичко е наред“. Това последно съобщение е изпратено в 10:47 местно време, на дълбочина 3346 м, за да отбележи, че е изпуснал две тежести. След това комуникацията е прекъснала.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес