Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Война между Русия и Украйна ще бъде безценен урок за САЩ

16 февруари 2022, 09:06 часа • 10596 прочитания

Възможната война между Русия и Украйна може да стане безценен урок за САЩ, казва Марк Канчиан, анализатор от Центъра за стратегически и международни изследвания, в американското издание Breaking Defence.

В публикацията се назовават въпроси, на които може да се отговори в хода на потенциален конфликт между двете страни, което ще позволи на САЩ да изяснят особеностите на използването на едни или други оръжия в съвременната война.

По-специално анализаторът поставя под въпрос целесъобразността от използване на танкове, които, както демонстрирал последният конфликт в Нагорни Карабах, се оказали уязвими за удари от безпилотни апарати. Друг въпрос се отнася до използването на кибероперации за неутрализиране на вражеското оборудване и инфраструктура.

Друг аспект на военните операции, от който Канчиан се интересува, е използването на хеликоптери срещу противника с усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана (ПВО).

„Възможно ли е все още да се извърши морски десант на вражеския бряг?“, пита авторът, като отбелязва, че последната такава голяма операция е извършена от Великобритания срещу Аржентина по време на Фолкландската война.

Анализаторът признава още, че при евентуален конфликт артилерията може да се превърне в доминираща сила на бойното поле.

„Руско-украинска война ще даде по-добра представа за динамиката на бъдещото бойно поле. Военните анализатори ще извлекат поуки от това“, надява се авторът.

През февруари главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген.-лейт. Валерий Залужни се обърна към украински учени, като отбеляза, че военните искат да получат модерни системи за противоракетна отбрана, които могат да прехващат хиперзвукови ракети. Освен това въоръжените сили на Украйна се нуждаят от системи за противовъздушна отбрана за борба с дронове.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес