Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военни оспорват задължителните ваксини във Федералния съд в Канада

15 декември 2021, 18:01 часа • 3918 прочитания

Федералният съд на Канада изслушва днес четирима военнослужещи от въоръжените сили на страната, които водят дело заради предприети срещу тях дисциплинарни наказания. Причината е, че отказват да се подложат на ваксинация срещу COVID-19.

Началникът на щаба на отбраната на Канада генерал Уейн Еър нареди задължителна ваксинация на всички военни до края на ноември, под страх от дисциплинарни мерки, включително уволнение, съобщава La Presse. По-късно този срок беше удължен до 18 декември.

Подобно изискване има и за всички федерални държавни служители, тъй като либералното правителство на Канада се опитва да даде пример на обикновените граждани да се ваксинират.

В клетвени декларации четиримата военнослужещи, които оспорват заповедта, посочват, че се противопоставят на ваксината поради различни причини, включително опасения за нейната дългосрочна безопасност.

„Не вярвам на изявлението на правителството, че ваксините са безопасни и ефективни“, казва подполковник Ило Антонио Нери. „По-конкретно, не вярвам, че изпитванията са открили и оценили точно всички потенциални дългосрочни ефекти от тях. "

Въпреки че заповедта на генерал Еър позволява изключения поради медицински и религиозни причини и поради нарушаване на човешки права, адвокатката Катрин Кристенсен, която представлява четиримата военннослужещи, потвърди пред The Canadian Press, че всичките им възражения досега са били отхвърлени.

Четиримата военнослужещи твърдят, че не само са нарушени конституционните им права, но и че заплахата от уволнение е крайна. „По време на службата си в канадските въоръжени сили съм виждал хора, осъдени за тежки престъпления, които въпреки това не са били уволнени“, заявява в клетвената си декларация офицерът Морган Кристофър Уорън.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес