Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавайте с Русия: Разсекретиха пророческите предупреждения на Буш към наследниците му

21 февруари 2023, 09:55 часа • 14465 прочитания

Джордж Буш, който бе 43-ият президент на САЩ, е оставил специални предупреждения към наследниците си на поста, в които обръща внимание на критични моменти по отношение на външната политика и националната сигурност на Съединените щати. В частност той предупреждава за бъдеща агресия на Москва по отношение на Украйна и най-вече Крим и го прави пет години преди Русия действително да анексира незаконно Кримския полуостров.

Тези и други негови записки бяха разсекретени наскоро, а The New York Times публикува документите. Информацията е обобщена от общо 40 на брой разсекретени записки.

ОЩЕ: За концерта с Путин събират масовка срещу 500 рубли: Забранени са жълтият и синият цвят 

„Наблюдавайте Русия: тя иска териториите на съседна Украйна“, се казва в един от документите.

Трябва да се предотвратят опитите на Русия да оспори териториалната цялост на Украйна, особено в Крим, който е населен от 59% етнически руснаци и където е базиран руският Черноморски флот, пише Буш през 2009 г. – цели пет години преди Русия да проведе незаконен референдум и да присъедини тази територия в състава на Руската федерация. Русия ще използва зависимостта на Европа от руските енергоносители и ще приложи политически средства, за да вбие клин между САЩ и Европа, е друго от пророческите предупреждения на Буш.

ОЩЕ: Руска пропаганда: Украинските войници си отглеждат коноп направо край окопите 

Индия е приятел на САЩ, Пакистан не е. Не вярвайте на Северна Корея или Иран, но по-добре е да се води диалог отколкото да се мълчи. Пазете се да не попаднете в капана на сухопътните войни в Близкия изток и Централна Азия, напътства Буш наследника си Барак Обама през 2009 г.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес