Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виктория Нюланд се оттегля от поста на зам.-държавен секретар на САЩ, Захарова се радва

05 март 2024, 18:01 часа • 2457 прочитания

Американският зам.-държавен секретар Виктория Нюланд е обявила, че напуска поста си. Временно ще я замести заместник-секретарят по управлението към Белия дом Джон Бас. Това става ясно от официално съобщение на страницата на Държавния департамент на САЩ.

В съобщението не се казва каква е причината или какви са причините за решението на Нюланд. Там обаче е изтъкнато, че вече 35 години тя служи на САЩ и е подчертана най-вече ролята ѝ за Украйна.

"Мандатът на Виктория обхваща три и половина десетилетия забележителна обществена служба при шестима президенти и десет държавни секретари. Започвайки с първото си назначение като консулски служител в Гуанджоу, Китай, тя премина през повечето работни места в този отдел. Политически и икономически служител. Говорител и началник на кабинета. Заместник-помощник секретар и помощник секретар. Специален пратеник и посланик.

Още: САЩ обещаха изненади за Путин: Какво порази Украйна в Крим (ВИДЕО)

Това, което прави Виктория наистина изключителна, е яростната страст, която влага в борбата за това, в което вярва най-много: свобода, демокрация, права на човека и трайната способност на Америка да вдъхновява и насърчава тези ценности по света. Това бяха принципите, които я ръководеха, когато се срещнахме за първи път преди повече от 30 години. Това са същите принципи, които тя е внесла в работата си като заместник-секретар и като действащ заместник-държавен секретар – роля, която изпълнява безпроблемно в продължение на 7 месеца.

През последните три години Виктория ръководи този отдел по всичко - от справяне със сложни кризи в Сахел, Хаити и Близкия изток до разширяване и укрепване на съюзите и партньорствата на Америка в Европа и Индо-Тихоокеанския регион. Но лидерството ѝ в Украйна е това, което дипломатите и студентите по външна политика ще изучават години наред. Нейните усилия бяха незаменими за противопоставяне на пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна, организиране на глобална коалиция, за да гарантира стратегическия му провал и подпомагане на Украйна да работи за деня, в който ще може да стои здраво на собствените си крака – демократично, икономически и военно", пише в официалното съобщение.

Още: САЩ: Подкрепяме Украйна да атакува военни цели в Крим

Мария Захарова злобее

Междувременно, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова също коментира новината - в профила си в Телеграм.

"Няма да кажат причината. Но тя е проста – провалът на антируския курс на администрацията на Байдън. Русофобията, предложена от Виктория Нюланд като основна външнополитическа концепция на САЩ, влече като камък демократите към дъното", написа Захарова.

Скандален зам.-държавен секретар на САЩ: Хубаво ще е по "Северен поток 2" да тече водка

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес