Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Венецуела няма да поеме председателстовто на Меркосур, мястото остава вакантно

30 юли 2016, 10:14 часа • 685 прочитания

Насрочения за събота преход на временното председателство в Южноамериканския общ пазар (Меркосур) към Венецуела няма да се състои, а мястото остава вакантно, заяви в петък външният министър на Парагвай Еладио Лойсага, предава РИА Новости.

През юли именно Венецуела трябваше да стане временен председател на организацията за период от шест месеца, въпреки че още през юни Лойсага заяви, че това не може да стане заради нестабилната вътрешна ситуация в страната.

Тази позиция подкрепя и Бразилия, която смята, че вътрешните политически проблеми във Венецуела не й дават право да поеме председателството на Меркосур.

„Искам да изясня, че няма да има предаване на председателството на този, който трябваше да поеме това задължение, а именно - Венецуела“, заяви Лойсага пред журналисти, цитиран от телевизия NTN24.

Думите на Лойсага дойдоха след официалното уведомление от страна на Уругвай, председателстващ Меркосур, за прекратяване на срока на неговите пълномощия. Външният министър на Парагвай отбеляза, че автоматичният преход на председателството няма да се състои, тъй като за това е нужен консенсус между всички членки на организацията.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес