Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Венецуела иска Испания да се извини за геноцида над местните народи

13 октомври 2021, 10:25 часа • 1911 прочитания

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че испанският крал Фелипе VI трябва да се извини за геноцида над местните народи в Америка.

„Ние се присъединяваме към гласовете, които се надигат в Америка, да поискаме кралят на Испания да се извини на Латинска Америка и Карибите за 300-годишния геноцид срещу коренното население“, каза Мадуро.

Венецуелският лидер разкритикува честването в Испания на 12 октомври - Dia de la Hispanidad, или Деня на испанците - национален празник, който отбелязва датата, когато Христофор Колумб стъпва за първи път в Америка през 1492 г.

Според Мадуро, това е „огромна обида пред паметта на мъжете и жените, които са убили“.

„Преди повече от 500 години испанската империя уби, прогони и пороби милиони местни хора. Те дойдоха тук, за да нахлуят, колонизират и избият нашите дядовци и баби. Испания трябва да се покае и да се извини на цяла Америка “, заяви държавният глава в Туитър.

Мадуро каза, че ще изпрати писмо до краля на Испания да „размисли“ за събитията, отбелязали колониализма и геноцида в Латинска Америка. Той подчерта, че „Испания също има добра, славна, героична история на борбата срещу колониализма, срещу васалството“, така че трябва да има разбиране.

Хора в различни страни от Латинска Америка, включително Мексико, Гватемала, Хондурас и Еквадор, излязоха във вторник по улиците, за да поискат защита на правата на коренното население, пострадало от европейските заселници, съобщи Анадолската агенция.

Мадуро приветства организацията за отбелязването на Деня на съпротивата на коренното население във Венецуела.

„По улиците на Каракас беше дадено ясно послание: тези земи никога повече няма да бъдат нечия колония“, каза той.

Не за първи път латиноамерикански лидер иска извинение от Испания.

През 2019 г. президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор изпрати писмо до испанския крал Фелипе VI и до папа Франциск с искане да се извинят за нарушенията на правата на човека, извършени по време на завладяването на региона преди 500 години.

Тогавашното испанско правителство публикува изявление, в което казва, че „отхвърля категорично“ твърдението.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес