Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вашингтон: Ирански инструктори са помагали на Русия за дроновете от Крим

21 октомври 2022, 01:25 часа • 2477 прочитания

Властите на САЩ смятат, че ирански инструктори и техници са оказвали подкрепа на руската армия при нападението й срещу цели в Украйна с помощта на безпилотни самолети. За целта те са били в Крим, уточнява БГНЕС.

Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, очерта тази версия на брифинг. "Днес можем да потвърдим, че руската армия, базирана в Крим, е управлявала ирански дронове, използвала ги е през последните дни за нанасяне на удари по Украйна, включително по Киев. Според нашата оценка ирански военни са били в Крим и са съдействали за провеждането на тези операции. Русия вече получи десетки дронове и вероятно ще получава допълнителни доставки в близко бъдеще. Нямам данни колко иранци има в Крим. Но знаем, че те са относително малко. Имаме доказателства, че иранците са изпратили инструктори и техническа поддръжка в Крим. Дроновете се контролират от руснаците. Това са нашите оценки в момента", каза Кърби

„Ние сме загрижени, че Русия също може да се опита да закупи най-новите оръжия от Иран, като например ракети земя-земя“, добави Кърби.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес