Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вашингтон: Дейтънското споразумение e под заплаха

29 юни 2023, 21:52 часа • 2302 прочитания

Решението на Народното събрание на Република Сръбска - сръбската област в Босна и Херцеговина, да не изпълнява решенията на Конституционния съд на страната представлява опасна ескалация на сепаратистки заплахи. Това заяви Държавният департамент на САЩ в прессъобщение.

„Това нарушава конституцията на Босна и Херцеговина и противоречи на Дейтънското мирно споразумение. „Оспорването на Конституционния съд застрашава не само върховенството на закона, но и стабилността, сигурността и просперитета на Босна и Херцеговина“, се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

„Съединените американски щати силно подкрепят териториалната цялост, суверенитета и мултиетническия характер на Босна и Херцеговина. Ние ще продължим да държим отговорни за техните действия лица, участващи в дейности, които са в противоречие с Дейтънското мирно споразумение“, допълва щатските власти.

Ултранационалистичният президент на Република Сръбска Милорад Додик, който има мълчаливата подкрепа на Русия и Сърбия, от години защитава идеята за разделянето на сръбската област, за да стане част от Сърбия. Подобно действие обаче едва ли ще спечели подкрепата на Съединените американски щати и по-голямата част от Запада.

Властите на Република Сръбска категорично отхвърлят авторитета на Конституционния съд на Босна и Херцеговина и прилагат конфронтационно отношение към западните държави. Додик открито призовава за независимост и говори публично за съюза на Република Сръбска със Сърбия.

По-рано Додик заяви в Туитър, че трябва да се подкрепи желанието на сърбите да останат в Косово и Метохия, които според него са „неразделна част от Сърбия“. По думите му трябва да се работи за запазването на този статут, както и за това „всеки ден да бъде безопасен за сръбския народ в южната сръбска провинция“. Додик заяви, че сърбите в Косово и Метохия се намират в трудна ситуация и че „в Прищина смятат, че ще успеят да ги принудят да напуснат с терор“, като добави, че е убеден, че „няма да успеят в това“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес