Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В САЩ изпитаха безпилотен Predator с изкуствен интелект

09 декември 2020, 15:41 часа • 1361 прочитания

Американците активно се придвижват към създаване на полуавтономни дронове, пише vpk.name. Пресслужбата на компанията General Atomics обяви за проведени изпитания на безпилотния самолет Avenger (Отмъстител) под управлението на изкуствен интелект.

Дронът извършил автономен полет под управлението на системата CODE (Collaborative Operations in Denied Environment). Тази система е част от мащабната програма Skyborg на Пентагона по създаване на автономни и полуавтономни разузнавателни и бойни летателни апарати.

„Това е голяма крачка по пътя към по-сложни автономни мисии за летателни апарати, където участието на оператора може да бъде минимизирано. В този полет ние използвахме Avenger като демонстратор на технологиите от програмата Skyborg” – заявил президентът на General Atomics Aeronautical Systems Дейвид Александер.

В рамките на автономния полет програмното осигуряване CODE контролирало маневрите на БПЛА Avenger над два часа без участието на оператор. В полета също така „участвали” пет виртуални летателни апарата, които позволили в пълна степен да се отработи предаването на данни между безпилотните машини.

General Atomics е една от четирите компании, които се борят за правото да строят за американската армия перспективни многоцелеви безпилотници в рамките на програмата Skyborg. Компаниите Kratos Unmanned Aerial Systems и Boeing вече показаха своите прототипи: при Kratos това е XQ-58 Valkyrie, а при Boeing е BATS. Разработките на General Atomics и на Northrop Grumman засега остават секретни.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес