Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В някои щати отлагат Хелоуин

31 октомври 2017, 06:22 часа • 8547 прочитания

Заради капризите на времето, три американски щата няма да празнуват Хелоуин, предаде БГНЕС

Повече от 1,5 млн. домове и предприятия останаха без ток след силните дъждове и ураганни ветрове, които се стовариха в американските щати Масачузетс, Ню Хемпшир и Род Айланд. Лошото време принуди местните власти да отменят празненствата на Вси светии.

Пороите и ветровете са повалили дървета, прекъснали са далекопроводи. Температурите са паднали в отделни райони на североизточното крайбрежие на САЩ и се колебаят между 4 до минус един градус, съобщават синоптиците. Скоростта на вятъра е между 36-37 м/сек по крайбрежието на Масачузетс до 58 м/сек в Роуд Айланд.

Властите са предупредили населението, че възстановяването на електрозахранването може да се забави с два-три дни, но в някои случаи – дори със седмица. Във връзка с неблагоприятните условия в някои градове в Масачузетс отлагат празнуването на Хелоуин от 31 октомври на 3 ноември, а на някои места - дори на 5 ноември.

Какво представлява Хелоуин

В САЩ Хелоуин се отбелязва на 31 октомври, един ден преди честването на католическия празник на Вси светии. Счита се, че този празник води началото си от ирландските имигранти. В основата му е езическото поверие на древните келти, че тази нощ душите на мъртвите се връщат в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно.

На празника се дълбаят тикви, ходи се на партита с костюми, изстрелват се фойерверки и се погаждат номера.

Костюмите за Хелоуин обикновено копират тези на свръхестествени фигури като чудовища, призраци, скелети, вещици и демони. С течение на времето към тях се добавят и костюми на популярни герои от научно-фантастични филми, на известни личности, много популярни са и костюмите на нинджи и принцеси. Интересното е, че по традиция хората в Ирландия и Шотландия дълбаели репи, спомняйки си по този начин за душите, държани в чистилището. Но имигрантите в Северна Америка започнали да използват тиквата, която е много по-голяма и поради това - по-удобна за дълбаене.

През 853 г. сл. н. е. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник. Черното и оранжевото са традиционните цветове на празника.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес