Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

22 април 2024, 15:23 часа • 2451 прочитания

Нюйоркският департамент по здравеопазване и психична хигиена издаде здравна препоръка, след като тази година в Ню Йорк бяха регистрирани множество случаи на лептоспироза (заешка треска) при хора - инфекция, която се свързва с излагане на урина на плъхове, съобщава ABC.

През 2023 г. в града са регистрирани 24 случая на лептоспироза, което е повече от всяка предходна година, според данни на Департамента по здравеопазване и психична хигиена на Ню Йорк. Само през първото тримесечие на тази година те вече са били шест. „За сравнение, средният брой на случаите на местно заразени с инфекцията през периода 2021-2023 г. е бил 15 на година, а през периода 2001-2020 г. - 3 случая на година", казват здравните служители. „През тази година към 10 април 2024 г. са регистрирани 6 случая.“

Симптомите

Страдащите от тежка форма на лептоспироза имат остра бъбречна и чернодробна недостатъчност, а понякога и тежки белодробни проблеми, твърдят здравните служители. Симптомите обаче могат да включват треска, главоболие, втрисане, мускулни болки, повръщане, диария, кашлица, конюнктивална суфузия, жълтеница и обрив.

Още: Австрийка намери глава на плъх в пакет замразени зеленчуци

Инкубационният период обикновено е от 5 до 14 дни, но е възможно да продължи от 2 до 30 дни. Ако лептоспирозата не се лекува, може да се стигне до бъбречна недостатъчност, менингит, увреждане на черния дроб и респираторен дистрес. От 2001 г. до 2023 г. в Ню Йорк е имало общо шест смъртни случая, причинени от лептоспироза, по данни на Департамента по здравеопазване и психична хигиена на Ню Йорк.

Контакт със заразата

В Ню Йорк случаите със заразени обикновено се дължат на контакт с урина на плъхове или на среда (включително почва и вода) и материали, замърсени с урина на плъхове (напр. работа с торби за боклук или кофи, съдържащи хранителни отпадъци), казват здравните служители в съобщение. Предаването на инфекцията от човек на човек е рядкост. Здравният отдел на Ню Йорк извършва инспекции и работи със собствениците на имоти за отстраняване на условията за плъхове, ако е необходимо.

Още: Пътник без билет: Плъх приземи самолет, ето как

Според Департамента по здравеопазване и психична хигиена на Ню Йорк бактериите на лептоспира са крехки и могат да загинат в рамките на няколко минути при суха топлина или ниски температури. Студените зими в Ню Йорк вероятно ограничават степента, до която лептоспирите могат да оцелеят в околната среда", казват здравните служители. Въпреки това прекомерните дъждове и необичайно високите температури, фактори, свързани с изменението на климата, могат да подпомогнат запазването на лептоспирите в по-умерени райони като Ню Йорк.

Сред 98-те заразени, съобщени от 2001 г. до 2023 г., средната възраст на случаите е 50 години (диапазон от 20 до 80 години), обикновено са мъже (94%), информират от Департамента по здравеопазване и психична хигиена на Ню Йорк. 

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес