Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникален протест срещу Тръмп и Конгреса заради оръжейния контрол (СНИМКИ)

20 февруари 2018, 07:37 часа • 3051 прочитания

Ученици организираха в американската столица Вашингтон протестна акция, настоявайки президентът Доналд Тръмп и Конгреса да затегнат контрола върху разпространението на оръжия в страната, предаде БГНЕС.

17 ученици – точно колкото бяха убити на 14 февруари, в резултат на масовата стрелба в гимназия "Мардържи Стоунмен Дъглас", Паркленд, – легнаха директно на пътя в близост до оградата срещу главния вход на Белия дом, преструвайки се на мъртви.

В знак на солидарност към протестния акт се присъединиха и други подрастващи. Стотина ученици и възрастни се събраха около тях, със скандирания: "Засрами се, как не те е срам!", насочени срещу президента на страната Доналд Тръмп, републиканските законодатели и Националната оръжейна асоциация (НОА), която е основната структура, лобираща в полза на оръжейната индустрия в САЩ.

Много от присъстващите държаха в ръцете си пистолети , а други плакати с лозунги: "Имаме нужда от действия!", "Подкрепа за забраната на пушките!", "Признайте, че насилието, причинено от огнестрелно оръжие – това е кризисна ситуация, която изисква действие". Според някои оценки за последните 40 години в САЩ са загинали 4 млн. души заради използване на огнестрелни оръжия!

Протестът беше излъчен на живо от всички водещи телевизионни канали в страната. Според един от организаторите на демонстрацията Линда Финкел-Талвадкар, стрелбата в Паркленд, извършена от 19-годишния Николас Круз е била "подпомогната“ от "бездействието на законодателите и НОА".

В Паркленд и в съседните градове – Форт Лодърдейл и Сейнт Питърсбърг бяха проведени масови протести във връзка с трагедията в училище "Мардържи Стоунмен Дъглас". На 24 март е планирано провеждано на мащабни ученически шествия във Вашингтон и други американски градове.

Снимки: Getty Images/Guliver

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес