Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убийството на мюсюлманските студенти в САЩ – игнорираха ли го западните медии?

12 февруари 2015, 15:10 часа • 32247 прочитания

Трима млади студенти мюсюлмани от малкия град Чапъл Хил в Северна Каролина бяха застреляни преди два дни. Те са били роднини – две сестри и съпругът на едната. Убиецът е 46-годишният американец Крейг Стивън Хикс. Хикс се предаде сам в полицията, като заяви, че е стреля заради спор за място за паркиране. В профилите му в социалните мрежи обаче има статуси, които показват, че той е радикален атеист. Въпросът дали престъплението все пак не е било провокирано от (анти) религиозна омраза остава отворен.

Бащата на двете сестри – д-р Мохамед Абу-Салха – обаче е сигурен в отговора. „ Застрелял е всеки от тях с по един куршум в главата, методично. Това е престъпление от омраза“, заяви той, цитиран от BBC.

Обществата в САЩ и по света обаче бяха възмутени не само от деянието, а и от липсата на неговото отразяване от страна на американските медии в началото. В Twitter особено популярен стана хаштагът #ChapelHillShooting – употребен е повече от 900 000 пъти. Използването му тръгва от Абед Аюб – директор на Арабо-американския комитет за борба с дискриминацията. Според него и други потребители обаче религиозната принадлежност на жертвите е станала причина случаят да не добие щирока публичност.

„Защо никой не нарича тази стрелба тероризъм? Да не би жертвите да са от грешната религия?“, написа Аюб в мрежата.

„Мюсюлманите се включват в новините само когато държат пистолета, не когато са на мушката му“, гласи друг туит.

Ден след случилото се отразяването на престъплението стана по-широко. В Чапъл Хил пък вчера вечерта се проведе шествие в памет на тримата студенти.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес