Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убийството на Кенеди - версии за втори стрелец и връзка с КГБ

27 октомври 2017, 08:08 часа • 12537 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да бъдат публикувани около 2800 документи, свързани с убийството на 35-ия американски президент Джон Кенеди през 1963 година, предаде БГНЕС.

"Американското общество очаква и заслужава да му бъде предоставен от правителството възможно по-голям достъп до документите за убийството на президента Джон Кенеди, за да може хората да узнаят всички обстоятелства около това важно събитие", каза Тръмп в съобщение, което беше разпространено от Белия дом.

Оказа се обаче, че не всички предвидени за публикуване документи виждат бял свят. Причината - в някои от тях има твърде много чувствителна информация и затова ФБР и ЦРУ са настояли документите да не бъдат оповестявани публично.

Освен това Тръмп посочва, че част от информацията е била редактирана в интерес на националната сигурност.

Документите са публикувани на сайта на Американския национален архив.

Версии

Вече се появиха и първи обобщения за това какво пише в тях - като например, че след убийството на Кенеди, брат му Робърт се е срещнал с приближени съветници на Кенеди и са обсъждали мерки срещу Фидел Кастро, който е бил считан за един от възможните поръчители. Имало е идея да бъдат повредени самолетни части, които е трябвало да бъдат доставени от Канада на Куба.

Интересно е и, че има официален доклад от ФБР за участие на втори стрелец, а не само на Лий Харви Осуалд. Той се базира на твърдения на човек, който е ключов член на неонацистка организация - Орен Фентън Потито. Потито е казал на тайна вечеря, че маршрутът на движение на Кенеди в Далас е бил известен на само две организации - секретните служби и полицията в Далас. Член на кубинска организация обаче, какъвто бил и Осуалд, помогнал информацията да стигне до официалния убиец. А според Потито в доклада на патолога за смъртта на Кенеди било записано, че първият куршум, улучил президента, е влязъл през гърлото, под адамовата ябълка, което не е възможно да стане от позицията на Осуалд.

Освен това друг документ сочи, че два месеца преди атентата, Осуалд говорил на "развален руски" с агент на КГБ - Валерий Владимирович Костиков. Осуалд питал "има ли нещо ново по отношение на телеграмата за Вашингтон".

Има конспиративна версия и, че всъщност истинският убиец на Кенеди е полицаят Джей Ди Трипит. Версията идва като резултат от разговор между анонимен информатор и деканът на университета "Нотр Дам" Х. Тиодор Лий.

Но може би най-интересното е, че има засечено от британското разузнаване МИ-5 обаждане до вестник Cambridge News 25 минути преди убийството на Кенеди. Обаждащият се казал на вдигналия телефона репортер, че трябва да се обади в американското посолство в Лондон, защото ще има "големи новини".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес