Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туристи могат да се окажат в капан при изригналия вулкан на Хаваите (ВИДЕО)

03 декември 2022, 16:32 часа • 3741 прочитания

Изригването на вулкана Мауна Лоа в Хавай привлече много туристи, но има риск потокът лава да блокира главния път като по този начин  много юлбители на силните усещания ще се окажат в капан, съобщи Sky News.

На 27 ноември Мауна Лоа изригна за първи път от 38 години. Първоначално изригването беше доста слабо и много хора дойдоха в град Хило, за да се любуват на красивите гледки и да снимат. Няколко дни по-късно обаче лавата се изля върху главния път, който свързва западното с източното крайбрежие на острова.

От Геоложката служба на САЩ съобщиха в петък, 2 декември, че бавен поток от лава тече на около 4,3 километра от пътя. Това може да прекъсне достъпа през следващата седмица, принуждавайки шофьорите да търсят алтернативни маршрути в северните и южните части на Хавайските острови. Възможно е обаче потокът лава да промени движението е и да не засегне пътното платно.

ОЩЕ: Рускиня подпали кораб в Москва река, опитвайки се да си направи чай (ВИДЕО) 

Въпреки това реална опасност съществува. Местни политици вече са изпратили писмо до президента Джо Байдън с искане за „незабавна помощ“, в случай че горещата магма блокира магистралата. Според тях това може да повлияе на работата на спешните служби, тъй като една от основните болници се намира именно в източната част на острова.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес