Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп вече оказва натиск Мълър да не говори пред Конгреса по доклада си

06 май 2019, 09:00 часа • 2017 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп де факто заяви, че специалният прокурор Робърт Мълър не трябва да свидетелства пред Конгреса относно заключенията в доклада си за предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ от 2016 година, които Тръмп спечели.

Два дни преди това Тръмп заяви публично пред американски медии, че главният прокурор на САЩ Уилям Бар трябва да реши дали изслушването ще се проведе, посочва БГНЕС.

„След като похарчи повече от 35 000 000 долара за период от две години, интервюирайки 500 души, използвайки 18 "мразещи-Тръмп-гневни-демократи" и 49 агенти на ФБР и всичко това кулминира в повече от 400 страници доклад, показващ, че "няма намеса", защо демократите в Конгреса сега се нуждаят от Робърт Мълър да свидетелства?", написа Доналд Тръмп в Twitter.

Първият телефонен разговор между Тръмп и Путин след публикуването на много обсъжданите резултати от двугодишното разследване на Мълър предизвика много критики от страна на опонентите на американския президент. Тръмп беше специално обвинен, че в разговора не е повдигнал въпроса за предполагаемата намеса на Русия в изборите през 2016 година.

Бившият държавен секретар на САЩ и загубила точно от Тръмп преди 3 години Хилъри Клинтън разкритикува президента на САЩ за начина, по който е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин на 3 май. Тя отбеляза, че според доклада на Мълър Москва е извършила "системна намеса в изборите в САЩ" и е разтревожена, че президентът на САЩ е прекарал един час в разговор с руския си колега без да повдигне този въпрос.

По време на речта си, направена като част от съвместна обиколка на страната с нейния съпруг, бившия президент Бил Клинтън, тя атакува и работата на главния прокурор Уилям Бар, обвинявайки го, че действа като "адвокат на президента", докато се предполага, че той трябва да бъде "главният правоохранител" в САЩ.

Телефонният разговор между президентите на САЩ и Русия привлече широко обществено внимание. Двамата обсъдиха поредица от теми, вариращи от ситуацията във Венецуела до новото споразумение за ядрените оръжия, което ще включва Русия, Китай и САЩ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес