Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп тотално спря доларите за Венецуела и Мадуро

06 август 2019, 21:47 часа • 4482 прочитания

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще разширят съществуващите си санкции срещу Венецуела с изпълнителна заповед, забраняваща на американците да извършават каквато и да е търговска дейност с правителството на президента Николас Мадуро, предава CNN.

Изпълнителната заповед замразява активите на правителството на Венецуела и свързаните с него организации и забранява икономическите транзакции с него, освен ако няма специално разрешение. Изключенията включват официална дейност на федералното правителство и транзакции, свързани с предоставянето на хуманитарна помощ.

Това решение на Тръмп бележи ескалация на вече експанзивните мерки на САЩ срещу правителството на Венецуела от началото политическата и икономическа криза в страната по-рано тази година.

В писмо до Конгреса, очертаващо действията му, Тръмп каза: "Прецених, че е необходимо да се блокира собствеността на правителството на Венецуела в светлината на продължаващата узурпация на властта от нелегитимния режим на Николас Мадуро, както и заради нарушенията на човешките права на режима, произволни арести и задържания на граждани на Венецуела, ограничаване на свободната преса и продължаващи опити за подкопаване властта на временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо и демократично избраното венецуелско национално събрание."

Правителството на Венецуела обвини САЩ в "икономически тероризъм" и опити за блокиране на преговорите с опозицията.

Действията на Вашингтон имали за цел да потвърдят "престъпното ембарго, което да задуши народа на Венецуела и да наложи противоконституционна промяна", твърдят властите в Каракас, цитирани от AFP.

Белият дом обяви по-рано днес, че ще бъде използван всеки наличен инструмент, за да сложат край на президентството на Николас Мадуро.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес