Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп съди Калифорния заради закон за разкриване на данъците

07 август 2019, 06:50 часа • 2464 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и Републиканската партия съдят щата Калифорния заради нов закон за разкриване на данъците, предаде БГНЕС, позовавайки се на BBC.

За Калифорния да се съди с Доналд Тръмп не е нещо ново. Щатът води около 40 дела срещу президента по различни въпроси като екологични регулации и правила за имиграция.

Приетият наскоро текст изисква всеки кандидат-президент, който иска да участва на предварителните избори в Калифорния, да публикува данъчните си декларации. Губернаторът на щата Гавин Нюсъм, който е от Демократическата партия, подписа закона миналата седмица и той влезе в сила.

Калифорния е първият щат, който въвежда подобен закон, като той ще важи за участие в предварителните избори, но не и за същинския вот за президент през 2020 година.

Отказът на Доналд Тръмп да публикува данъчните си декларации при предишната предизборна кампания предизвиква горещи дебати в САЩ, като се стигна дори дотам финансовият министър Стивън Мнучин да брани декларациите му с административни мерки. Разкриването на финансовото състояние на кандидатите е дългогодишна традиция в страната, но не е законово изискване. Тръмп стана първият кандидат на една от двете големи партии, който не разкрива данъчните си декларации, откакто това беше направено от Джералд Форд през 1976 година.

Републиканската партия нарече новия закон "очевидна политическа атака срещу действащия президент на САЩ. Според съпартийците на Тръмп, това правило "директно възпрепятства г-н Тръмп да се бори за партийната номинация."

Калифорния дава 14% от делегатите на конференцията на републиканците, които избират кандидат-президента на партията. По конституция, има само три изисквания пред гражданин, който иска да се кандидатира за президент на САЩ. Той трябва да е роден в страната, да има навършени 35 години и да е живял в САЩ 14 години.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес