Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп спечели засега в битката срещу имигрантите от Близкия изток и Африка

05 декември 2017, 06:45 часа • 1324 прочитания

Върховният съд на САЩ разреши да се приложи в пълния му вид антиимигрантския указ, подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп, докато траят опитите за обжалване пред Федералния апелативен съд. Това е победа на Тръмп, който защитава тази спорна мярка, предприета в борбата срещу тероризма.

Третата редакция на този указ, която е подписана на 24 септември, забранява влизането и пребиваването на американска територия на гражданите на седем страни /Йемен, Сирия, Либия, Иран, Сомалия, Северна Корея, Чад/ и спира влизането в страната на ръководители от венецуелското правителство. Мярката бе спряна на 17 октомври, в навечерието на влизането ѝ в сила от съдия в Хавай. Съдия от Мериленд също блокира мярката.

Правителството обжалва тези решения, започвайки епична битка за прокарване на указа. През ноември апелативен съд в Сан Франциско разреши неговото частично прилагане, изключвайки от забраната за влизане в страната лица, които могат да докажат действителна връзка с лице или общност в САЩ.

В своето настоящо решение Върховният съд разреши пълното прилагане на указа, докато има обжалвания - заради забраната за страните с мюсюлманско население. Доналд Тръмп мотивира решението за този указ със защитата на националната сигурност. Неговите противници обаче са убедени, че това е безпричинно и дискриминационно отношение към милиони мюсюлмани.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес