Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп ще поиска от съюзниците да плащат много повече за американските бази

10 март 2019, 18:00 часа • 3106 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да поиска много повече пари от правителствата на държавите-съюзници на Вашингтон заради присъствието на американските военни на тяхна територия, пише The Washington Post.

Тръмп смята да поиска от страните заплащането на всички разходи, свързани с поддържането на нормалното състояние на базите и поддръжката на оборудването, както и заплатите на американските военни, а в същото време държавата ще трябва да заплати още 50% от тази сума.

В резултат на това, страните ще бъдат принудени да плащат на САЩ около 5 пъти повече, отколкото в момента. Съюзниците на Вашингтон наричат тази формула изнудване.

Ако действително бъде одобрена, тази схема ще засегне главно Германия, Япония и Южна Корея, където са разположени няколко хиляди американски военни. Източник на вестника отбелязва, че американската страна вече е обсъждала плащания по новата формула "цена плюс 50" с поне една държава.

Тръмп многократно е критикувал страните от НАТО за факта, че според него те не харчат достатъчно, за да поддържат колективната отбрана на алианса. Президентът на САЩ поиска от всички страни-членки на НАТО възможно най-скоро да повишат разходите за отбрана до 2% от БВП.

По време на реч на срещата на върха на Алианса той предложи страните не само да изпълнят това задължение, но и да увеличат разходите до 4% от БВП. В момента само 8 държави-членки на НАТО харчат повече от 2% за отбраната, а военният бюджет на САЩ е около 3.58% от икономическата им продукция.

Един от първите американски съюзници, който се противопостави на твърдите тактики на администрацията на Тръмп, беше Южна Корея, която миналия месец се съгласи да плати 925 млн. долара, тъй като на нейна територия са разположени 28 500 американски войници.

Сумата е с 8.2% по-голяма спрямо предходната година и покрива около половината от общите разходи. Сеул предпочиташе да сключи 5-годишна сделка, но споразумението важи само за 12 месеца. Така корейците могат да бъдат подложени на натиск да приемат новите условия за плащане на 50% отгоре през следващата година.

Американските военни в Южна Корея от месеци са били в напрегнато очакване на сключването на сделката. Според висши американски военни във Вашингтон се обсъждат многобройни идеи за споделяне на разходите, но Тръмп е отхвърлил всички.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес