Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп ще бъде съден за получаване на подаръци с цел корупция

26 юли 2018, 05:55 часа • 4138 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп е заплашен от присъда за неправомерно получаване на подаръци от чужбина, което е считано за равносилно на подкуп съгласно законодателството в САЩ. Става въпрос за дарове, предоставяни от чужди правителства, уточнява Reuters.

Получаването на каквито и да е средства или подаръци от американските длъжностни лица е забранено под всякаква форма в американската конституция.

Съдия Питър Месит е счел за допустим за разглеждане случая представен от главния прокурор на щата Мериленд и Федерален окръг Колумбия Браян Фрош. Фрош обвинява Доналд Тръмп, че като президент на САЩ е получавал подаръци от чуждестранни гости като собственик на хотел "Тръмп Интернешънъл" чрез фондацията "Тръмп", без да има одобрение от Конгреса за това. Хотелът на Тръмп се намира в близост до Белия дом и е популярно място за отсядане на високопоставени чуждестранни гости, които отсядат във Вашингтон, коментира Агенция "Фокус".

Съдията е отхвърлил становището на Тръмп, че конституцията визира само получаване на подкупи. Според решението има основание да се смята, че поведението на милиардера е корупционно, а подаръците са правени, за да предизвикат благосклонна реакция от получаващия ги, макар да не са по-скъпи от пазарната им стойност. Съдебното постановление е факт, след като на по-долна инстанция Тръмп спечели и беше решено да няма дело.

След решението Фрош коментира, че става въпрос за нещо историческо, защото досега нито един американски президент не е нарушавал така конституцията на САЩ. Делото е No. 17-01596 и ще се води в Окръжния съд на Мериленд, окръг Колумбия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес