Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп с мегаломански проектобюджет за 2020 година - здраво харчене за отбрана

12 март 2019, 06:30 часа • 1539 прочитания

Доналд Тръмп представи рекорден проектобюджет на САЩ за 4,75 трилиона долара, предаде БГНЕС.

Проектобюджетът предвижда увеличаване на парите за Пентагона т.е. за отбрана - с 5% до 750 млрд. долара, както и намаляване на средствата за редица социални програми плюс финансиране за екология - с общо 2,7 трилиона долара! Всъщност Тръмп иска всички американски министерства, които не са военни, да си съкратят бюджета с 5% (почти 30 млрд. долара), информира CNN. Включени са и 8,6 милиарда долара за стената, която Доналд Тръмп иска да строи по границата с Мексико.

В разходите на федералното правителство са предвидени 1 милиард долара за фонд за грижи за децата - проект на дъщерята на Доналд Тръмп Иванка, която е и негов съветник.

Не е изненада, че в представения от Доналд Тръмп план има сериозно намаление на парите за Medicaid - здравна програма за подпомагане с държавни средства бедните и хората с увреждания. Тръмп иска още орязване на парите и за програми, които дават храна на социално слабите и предлагат държавни жилища. Други дейности, от чийто бюджет Тръмп иска да вземе пари, са програми за опазване на околната среда и редица проекти за подпомагане на развиващи се страни по света.

Според експерти, няма шанс бюджетът да бъде одобрен в този вид от контролираната от демократите Камара на представителите в Конгреса - най-малкото защото увеличава бюджетният дефицит на САЩ с 1,1 трилиона долара, а публичният дълг - до 31 трилиона долара в следващите 10 години т.е. до 2029 година. По конституция Конгресът на САЩ има контрол върху разходите на федералното правителство.

Проектобюджетите, представени от президента на САЩ, традиционно представляват по-скоро декларация за политически намерения и становища, отколкото реално очакване заложените цифри да бъдат одобрени. А сега предложеният от Тръмп в дългосрочен план предвижда "излизане на нула" по отношение на бюджетния дефицит чак след 15 години, не 10, каквато уж беше целта досега. Освен това средният ръст на американската икономика за следващите 10 години според Тръмп ще е между 2,8 и 3,2%.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес