Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп реши да не бърза с нови санкции за Русия заради Сирия

17 април 2018, 05:55 часа • 3384 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп стопира предварителния план за налагане на нови американски санкции срещу Русия заради Сирия, съобщава The Washington Post.

Планът беше да бъдат наложени санкции върху Русия заради употребата на химически оръжия от режима на Башар Асад. Това беше анонсирано от представителя на САЩ в ООН Ники Хейли в неделя (15 април) по време на поредното заседание на Съвета за сигурност (СС) на ООН. Хейли посочи, че ще има санкции срещу руски компании, които стояли зад доставка на оборудване за създаване на химическо оръжие от Асад и че те ще бъдат обявени в понеделник (16 април) от американския финансов министър Стивън Мнучин.

На заседание рано сутринта в понеделник обаче, Тръмп е споделил пред своите съветници, че не е готов на такава стъпка и че е разочарован, че публично е обявена такава стъпка. Имало е коментари, че Хейли "се е изхвърлила" с думите за скорошни нови санкции. Тръмп, обаче, не бил недоволен от твърдия тон на Хейли и по принцип го одобрявал. Обмислят се нови икономически санкции, но засега американският президент не иска те да влизат в сила, без Русия да даде друг повод.

В свое официално изявление, руското енергийно министерство коментира, че е получило сигнал от САЩ, че всъщност няма да има нови санкции засега - малко след изявлението на Хейли.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес