Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп продължава да заплашва с извънредно положение, за да строи ограда

11 януари 2019, 07:55 часа • 1322 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има пълното право да въведе извънредно положение в страната, за да заобиколи Конгреса и така да получи средства за строителството на стена по границата с Мексико, предаде БГНЕС.

В интервю за телевизия Fox News, държавният глава обясни, че според закона всичко е ясно. Той му давал пълното право да въведе режим на извънредно положение. "Ако не сключим сделка с Конгреса, вероятно ще направя точно това. Не виждам причина да не го направя, имам това право. Законът е 100% на моя страна", подчерта държавният глава на САЩ.

На въпрос колко дълго е готов да чака преди да въведе извънредно положение, Доналд Тръмп отговори: "Ще видим какво ще стане до няколко дни" т.е. без да се ангажира с конкретни срокове. Той все пак каза и, че не бива да се въвежда извънредно положение.

В опита да си извоюва 5,7 млрд. долара за стената, американският президент обяви, че лидерите на демократите в Камарата на представителите (Нанси Пелоси) и в Сената (Чък Шумър) са по-непочтени от Китай. А междувременно служители на вътрешното министерство, които отговарят за граничния контрол, протестираха, защото заради цената на оградата още не е приет бюджетът на САЩ за настоящата финансова година.

Същевременно The Washington Post твърди, че Белият дом е започнал подготовка за въвеждане на извънредно положение. Според източник на авторитетния вестник, изпълнителната власт ще поиска неизползваните средства в бюджета на Инженерните войски в армията на САЩ, които ще използва за изграждането на стената.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес