Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп почти се примири, предава властта на Байдън

24 ноември 2020, 10:44 часа • 2345 прочитания

Доналд Тръмп се примири, започва процесът по официално предаване на властта в САЩ в ръцете на новия президент на страната Джо Байдън.

Новината съобщи самият Тръмп в Twitter с няколко поредни поста. В тях той заявява, че не се е предал и битката продължава, но препоръчва да започнат да се изпълняват протоколите по предаване на властта. Това прави президентът в името на САЩ. Затова приема решението на ръководителката на Управлението на общите служби Емили Мърфи и дава ход на процедурата.

Това става, след като изборните власти в Мичиган удостовериха, че Байдън печели президентските избори в този щат, което е силен сигнал, че последните опити на президента да промени изборните резултати наближават края си, коментира в. "Ню Йорк таймс".

И Мичиган обяви Байдън за новия президент на САЩ, администрацията на Тръмп почна да отстъпва

Няколко часа по-късно той се опита да омаловажи значението на действията на Мърфи, като туитна, че това е просто "предварителна работа с демократите", която няма да спре усилията за промяна на изборните резултати, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Правният екип на американския президент нарече решението на Мърфи "просто процедурна стъпка" и подчерта, че ще продължи съдебните битки.

"Тръмп взе своето решение (за преход във властта), след като все повече републиканци го призоваха да признае загубата си", кометнира в. "Вашингтон пост".

Макар и да не признава официално, че е победен, този ход на президента дава възможност на екипа на избрания за негов наследник на поста Джо Байдън да получи финансови средства и брифинги по въпроси на сигурността и задейства процедурата по мирно предаване на властта, отбелязва ежедневникът.

Малко по-рано CNN съобщи, че GSA в лицето на Емили Мърфи  признава кандидата на Демократическата партия Джо Байдън за победител в изборите. Същевременно с това обяви готовност да започне процедурите по прехвърлянето на властта към новата администрация в Белия дом, пише РИА Новости.

Междувременно натискът върху Мърфи беше огромен - от страна на демократите и от страна на екипа на президента.

Тръмп отправи послание и към нея:"Искам да благодаря на Емили Мърфи от GSA за нейната твърда всеотдайност и лоялност към нашата страна. Тя е била тормозена, заплашвана и малтретирана - и не искам да виждам това да се случва на нея, семейството или служителите на GSA."

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес