Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп почна да говори за "красива" стена с Мексико, докато заплашва с бюджета на САЩ

19 декември 2018, 07:21 часа • 1175 прочитания

Стената, която американският президент Доналд Тръмп възнамерява да построи на границата с Мексико, за да попречи на нелегалните мигранти да проникват в САЩ, ще бъде красива и "художествено оформена" конструкция от стоманени релси. Това обеща Доналд Тръмп в личния си профил в Twitter - там, където американският президент редовно кове политиката си.

"Демократите гръмогласно и ясно заявяват, че те не искат да строят бетонна стена. Но ние не строим бетонна стена, ние строим художествено оформена конструкция от стоманени релси, която предоставя прекрасна гледка. Тя ще бъде красива и едновременно с това ще даде сигурност на нашата страна, каквато заслужават нашите граждани", заяви американският президент според БГНЕС.

По-рано един от ключовите съветници на Тръмп Стивън Милър заяви в интервю за телевизия CBS, че президентът е готов на всичко, включително и на частично спиране на работата на правителството, в името на финансирането на стената по границата с Мексико. Въпросът е в това, че Тръмп иска от Конгреса на САЩ 5 милиарда долара за нейното издигане, но демократите отказват да предоставят такава огромна сума. Те са съгласни само на 1,3 милиарда долара. А говорителят на Белия дом Сара Сандърс коментира, че имало и други начини да се осигури финансиране, след като Тръмп заплаши да блокира бюджета за новата година и да остави без финансиране някои федерални администрации.

На републиканците обаче не им достигат гласове за утвърждаване на бюджета за 2019 финансова година (започва на 1 октомври в САЩ), който още не е приет. Той трябва да бъде утвърден до 21 декември, иначе работата на около една четвърт от държавните учреждения може да бъде прекратена заради липсата на средства. В последните години това изобщо не е толкова рядък случай и редовно се стига до временни споразумения между републиканци и демократи, преди да бъде окончателно одобрен бюджетът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес