Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп официално посочи Джеймс Матис за министър на отбраната

07 декември 2016, 07:37 часа • 3380 прочитания

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп официално издигна генерал Джеймс Матис за министър на отбраната, предаде БГНЕС.

"За успеха на нашата военна стратегия се нуждаем от правилния човек, който ще оглави Министерството на отбраната. Затова днес аз имам удоволствието да обявя намерението си да издигна за поста на министър на отбраната генерал Джеймс Матис", каза Тръмп в реч в Северна Каролина. Той нарече Матис "един от най-добрите генерали в САЩ за много десетилетия."

Матис, по-известен с прякора си Бясното куче, започва военната си служба през 1969 г. в морската пехота. През 1991 г. участва във войната в Залива, а по-късно в операцията в Афганистан и след 2003 г. - в Ирак, където командва дивизия. Известен е с прозвището "Бясното куче", която се отнася до Тръмп в един от записите си след среща с генерала.

След пенсионирането си от армията Матис се занимава с научна дейност, бил е член на борда на директорите на компанията General Dynamics, участвал е в работата на редица неправителствени организации по въпросите на въоръжените сили.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес