Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп обвини Байдън и Зеленски за войната в Украйна

18 октомври 2024, 06:05 часа • 1636 прочитания

Бившият президент на САЩ и кандидат за нов мандат Доналд Тръмп обвини Украйна за руската инвазия, като заяви, че президентът Володимир Зеленски не е изпълнил задължението си да предотврати военните действия.

Още: Зеленски към Тръмп: Украйна или ще се присъедини към НАТО, или ще има ядрено оръжие (ВИДЕО)

"Предател" и "Идиот"

Позицията на Тръмп предизвика незабавна реакция, като критици обвиниха 78-годишния бивш президент републиканец, че е "предател" и "идиот". "Зеленски е един от най-великите търговци, които някога съм виждал. Всеки път, когато идва, ние му даваме 100 млрд. долара. Кой друг е получил толкова пари в историята?", заяви Тръмп пред PBD Podcast. Тръмп за пореден път повтаря думите си за "най-великия търговец", но този път завиши сумата - преди говореше за 60 млрд. долара: Сенатът на САЩ одобри 60 млрд. долара помощ за Украйна, предстои по-трудното

"И това не означава, че не искам да му помогна, защото ми е много мъчно за тези хора. Той никога не трябваше да позволява тази война да започне", уточни милиардерът-републиканец.

Топлите отношения на Тръмп и Путин

САЩ са един от основните поддръжници на Украйна и от началото на войната са отпуснали над 64,1 млрд. долара военна помощ на Киев. Въпреки че Киев е съюзник на САЩ, а Москва се смята за противник, Тръмп изтъкна добрите си отношения с Владимир Путин по време на лична среща със Зеленски през септември.

Тръмп беше подведен под отговорност за това, че е задържал жизненоважни оръжия за Украйна след операциите на Русия през 2014 г., като неуспешно е притискал Киев да обяви разследвания срещу Байдън, който тогава беше негов съперник на изборите.

Федералното разследване установи многобройни връзки между кампанията на Тръмп и руското правителство, за което бе установено, че се е намесило в изборите в САЩ през 2016 г. в полза на републиканеца.

Още: Мъжът, арестуван с оръжие преди митинг на Тръмп, съди шерифа

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес